Η Πολωνία στέλνει όλα της τα μαχητικά MiG-29 στην Ουκρανία μέσω ΗΠΑ – «Ζητάει» νέα F-16

Μετά από μακρύ αγώνα, δίνεται το πράσινο φως για την παράδοση πολωνικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Mig-29 στην Ουκρανία. Η Πολωνία στέλνει όλα τα μαχητικά αεροσκάφη της, δηλαδή 28 Mig-29, στη βάση Ramstein της Γερμανίας και από εκεί πρόκειται να παραδοθούν από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων BILD.

Με αυτόν τον τρόπο, η Πολωνία αποφεύγει την πιθανή κατηγορία για απευθείας παραδόσεις πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση της Πολωνίας δήλωσε την Τρίτη το απόγευμα ότι όλα τα MiG-29 θα μεταφερθούν στη βάση Ramstein «άμεσα και δωρεάν». Εκεί θα είναι πλέον «διαθέσιμα» στις ΗΠΑ.

Σε αντάλλαγμα, η Πολωνία θα λάβει μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τις ΗΠΑ.

Το βράδυ της Τρίτης, η Πολωνία κάλεσε επίσης όλους τους εταίρους του ΝΑΤΟ που διαθέτουν MiG-29 να κάνουν το ίδιο και να παραδώσουν τα αεροσκάφη στην Ουκρανία.

Η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Σλοβακία εξακολουθούν να έχουν παλιά μαχητικά αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής, όπως τα MiG-29, τα οποία θα μπορούσαν «να πετάξουν» Ουκρανοί πιλότοι χωρίς μεγάλη μετατροπή.

Την Δευτέρα, μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ πίεσαν τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να διευκολύνει τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών από την Πολωνία και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης στην Ουκρανία, μετά την έκκληση που απηύθυνε την Κυριακή ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.