OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η πρώτη παραγγελία F-15EX είναι γεγονός! Η κόντρα των προηγμένων «αετών» με τα F-35 και τα χαμόγελα των Ρώσων

16/07/2020 - 07:11
F-15EX
Share on FacebookShare on Twitter

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) έχει πλέον και επίσημα αναθέσει στη Boeing το πρώτο συμβόλαιο για την παραγωγή του μαχητικού F-15EX. Ο νικητής στην κόντρα με τα stealth F-35 και τα ρωσικά χαμόγελα.

Το συγκεκριμένο συμβόλαιο με την κατασκευάστρια εταιρεία Boeing φτάνει περίπου τα $1,2 δις και περιλαμβάνει οκτώ F-15EX, τα πρώτα δύο εκ των οποίων θα είναι έτοιμα το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Τα δύο αεροσκάφη θα σταλούν αρχικά στην αεροπορική βάση Eglin για δοκιμές. Το σύνολο των οκτώ F-15EX θα παραδοθεί έως το Οικονομικό Έτος 2023.

Αρκετοί όμως είναι εκείνοι που εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με το πως οι S-400 θα καταρρίψουν τα μαχητικά αυτά σε σύγκριση με τα stealth F-35.

Η απόφαση για την απόκτηση των αναβαθμισμένων F-15 εις βάρος περισσότερων F-35, δυσαρέστησε αρκετούς Αμερικανούς αξιωματούχους και αναλυτές, οι οποίοι εξηγούν πως τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα τους μπορούν να «θερίσουν» τα F-15EX έναντι των stealth μαχητικών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς.

Γιατί F-15EX αντί για F-35 ;

Σε πρώτη φάση οι αναλυτές προχώρησαν σε μια σύγκριση ανάμεσα στο F-15EX και στο F-35, για να αναδείξουν τις δυνατότητές τους έναντι των «εχθρικών» ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400.

Το F-35 διαθέτει σαφώς πιο stealth ιδιότητες και χαρακτηριστικά, ενώ το F-15EX είναι ικανό να πετάξει σε μεγαλύτερο ύψος, σε μεγαλύτερη εμβέλεια και μπορεί να φέρει περισσότερα οπλικά συστήματα.

Ωστόσο, ένα πυραυλικό σύστημα S-400 θα μπορούσε να εντοπίσει ένα F-35 στα 20 μίλια, ενώ ένα F-15EX στα 200 μίλια, κάτι που αρκετοί είχαν επισημάνει σε μεγάλο βαθμό, στην προσπάθειά τους να μην προχωρήσει η σύμβαση για τα F-15EX.

Όσοι, από την άλλη ήταν κατά των F-35, ανέφεραν ότι το F-15EX μπορεί να μεταφέρει 29.500 λίβρες (περίπου 13 τόνοι) πυρομαχικών μέχρι τα 60.000 πόδια και σε 1.100 μίλια απόσταση με μέγιστη ταχύτητα Mach 2,5.

Αντιθέτως, το μαχητικό αεροσκάφος F-35 μπορεί να μεταφέρει 22.000 λίβρες (10 τόνοι) πυρομαχικών μέχρι τα 50.000 πόδια και σε απόσταση 670 μιλίων με μέγιστη ταχύτητα Mach 1,6.

Οι S-400 «προτιμούν» τα F-15EX και όχι τα F-35

Παρά το γεγονός ότι το F-15EX διαθέτει καλύτερους αισθητήρες και αεροηλεκτρονικά συστήματα σε σύγκριση με τα παλαιότερα μοντέλα και εκδόσεις των μαχητικών F-15, εξακολουθεί να υστερεί σε stealth χαρακτηριστικά που διαθέτει το F-35, με αποτέλεσμα να αποτελεί πρόβλημα για την ικανότητά του να «επιβιώνει» (survivability) σε περιβάλλοντα όπου επιχειρούν τα ρωσικά S-400 ή στο μέλλον τα S-500.

Αυτό ακριβώς επεσήμανε και ο Πτέραρχος ε.α David Deptula, ο οποίος θεωρεί ότι το αναβαθμισμένο F-15EX θα είναι πιο «εύκολος στόχος» για τα σύγχρονα ρωσικά και κινεζικά αντιαεροπορικά συστήματα σε αντίθεση με τα F-35.

Επίσης, ασκεί κριτική σε αυτούς που θεωρούν ότι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός παλαιότερων αεροσκαφών είναι αρκετά και ικανά για να διατηρήσουν την αμερικανική στρατηγική υπεροχή.

Άλλος Αμερικανός αναλυτής προσθέτει ότι ενώ η USAF παραμένει ανένδοτη στο ότι η αγορά των F-15EX δεν θα προκαλέσει χρονοτριβή και καθυστερήσεις στην κατασκευή περίπου 1.763 μαχητικών αεροσκαφών F-35, ο προϋπολογισμός της δείχνει το αντίθετο.

Το «ρίσκο» για τις επόμενες γενιές

Για την ακρίβεια, το σχέδιο προϋπολογισμού που υπεβλήθη για το δημοσιονομικό έτος του 2020, δείχνει ότι η USAF θα αποκτήσει περίπου είκοσι τέσσερα λιγότερα stealth μαχητικά F-35 για τα επόμενα πέντε χρόνια σε σχέση με τον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους.

Όμως από ότι φαίνεται, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Πτέραρχος Galfein παραμένει ψύχραιμος και ήρεμος για την κατάληξη της υπόθεσης, αφού είχε δηλώσει ότι η αγορά των F-15EX δεν θα «επηρεάσει την προγραμματισμένη απόκτηση περισσότερων F-35, καθώς τα δύο μαχητικά αεροσκάφη θα συνεργάζονται και θα συμπληρώνουν το ένα το άλλο».

Καταληκτικά, η αγορά των F-15EX αντί για περισσότερα F-35, δημιουργεί προβλήματα για το πως τα μη stealth μαχητικά θα αντιμετωπίσουν τα προηγμένα ρωσικά συστήματα S-400 ή και S-500, κάτι που κάθε άλλο παρά «βολεύει» την Μόσχα.

Με πληροφορίες από: Defense News / National Interest

Tags: F-15EXF-35S-400STEALTH ΜΑΧΗΤΙΚΑ

Related Posts

ΗΠΑ - Καναδάς
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

05/12/2025 - 09:08
SPIKE NLOS - όπλα - δόγμα αποτροπής
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

05/12/2025 - 05:03
ΚΙΜΩΝ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

04/12/2025 - 20:00

Διαβάστε Επίσης

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1831 αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

Top News

Καιρός: Σφοδρές καταιγίδες από την κακοκαιρία Byron - Οι 10 περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο

Η κακοκαιρία Byron «έπνιξε» Μάνδρα, Μέγαρα και Νέα Πέραμο - Βίντεο με τους ορμητικούς χειμάρρους

Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρόσεχε τους διπλανούς της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert