OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΗΠΑ: Αυτή είναι η στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς – Εξοπλισμοί, όπλα και μαχητικά αεροσκάφη

05/04/2024 - 08:29
Ισραήλ
Share on FacebookShare on Twitter

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων αφού ξέσπασε ο πόλεμος με τη Χαμάς τον Οκτώβριο. Ωστόσο, η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ είναι πελώρια κι αδιάλειπτη επί δεκαετίες.

Το Γαλλικό Πρακτορείο ρίχνει φως σε αυτή τη συνεργασία την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αντιμετωπίζει ολοένα μεγαλύτερη πίεση από πολλές πλευρές να θέσει όρους στη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας, ώστε να εξασφαλίσει πως θα αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που ο πόλεμος οδεύει να συμπληρώσει μισό χρόνο την Κυριακή.

«Κατεπείγουσες» πωλήσεις

Από το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, οι ΗΠΑ έχουν δημοσιοποιήσει δύο πωλήσεις που έγιναν με τη λεγόμενη «κατεπείγουσα» διαδικασία στον σύμμαχό τους. Η οδός αυτή επιτρέπει άμεσες παραδόσεις, παρακάμπτοντας τη συνήθη διαδικασία αξιολόγησης και έγκρισης, διάρκειας 30 ημερών, στο Κογκρέσο.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Ουάσιγκτον ενέκρινε την πώληση, έναντι 106 εκατομμυρίων δολαρίων, 13.981 οβίδων 120 χιλιοστών. Πρόκειται για πυρομαχικά προοριζόμενα κυρίως για τα άρματα μάχης Μερκάβα, που αναπτύχθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο των χερσαίων επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας από τα τέλη Οκτωβρίου.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, εγκρίθηκε δεύτερη «κατεπείγουσα» πώληση από την κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν. Επρόκειτο για 57.000 οβίδες 155 χιλιοστών και συναφή εξοπλισμό, με αξία συνολικά 147,5 εκατ. δολαρίων, που αντλήθηκαν από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού.

Οι πωλήσεις όπλων με αξία που ξεπερνά συγκεκριμένο όριο είναι υποχρεωτικό βάσει νόμου να ανακοινώνονται στις ΗΠΑ, κάτι όμως που δεν ισχύει για μικρότερης αξίας τέτοιες συναλλαγές. Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, έχουν εγκριθεί πάνω από 100 πωλήσεις στο Ισραήλ που δεν δημοσιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Πολλές αφορούσαν πυρομαχικά για το πυροβολικό.

Σταθερή για δεκαετίες

Οι «επείγουσες» πωλήσεις στο Ισραήλ προστίθενται στη σταθερή για δεκαετίες και δωρεάν βοήθεια των ΗΠΑ, οι οποίες διαθέτουν στον πιο στενό σύμμαχό τους στη Μέση Ανατολή μέρος των πιο σύγχρονων οπλικών συστημάτων τους. Από ιδρύσεώς του το 1948, η Ουάσιγκτον χρηματοδότησε με κάπου 130 δισεκατομμύρια δολάρια το Ισραήλ, κατά επίσημους αριθμούς.

Το ποσό αυτό ισούται με 300 δισεκ. δολάρια αν αναπροσαρμοστεί για να ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός. Το Ισραήλ είναι «ο μεγαλύτερος αποδέκτης αθροιστικά» της αμερικανικής βοήθειας στο εξωτερικό «μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», ανέφερε πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου. Έλαβε εξάλλου χωριστή, «μεγάλη οικονομική βοήθεια» μεταξύ του 1971 και του 2007. Έκτοτε, η βοήθεια είναι σχεδόν αποκλειστικά στρατιωτική και ανέρχεται σε πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, δυνάμει πολυετών διμερών συμφωνιών, που επί του παρόντος έχουν ισχύ ως το 2028.

Ισραήλ

«Οι ΗΠΑ παρέχουν στο Ισραήλ πρόσβαση σε κάποιους από τους πιο προηγμένους στρατιωτικούς εξοπλισμούς στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του stealth μαχητικού αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35», συνοψίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Είναι επίσης οι ΗΠΑ αυτές που χρηματοδοτούν και εν μέρει προμηθεύουν εξοπλισμό για το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος (Iron Dome). Το χαρακτηριζόμενο αποτελεσματικό αν και πολύ δαπανηρό σύστημα αυτό χαρακτηρίζεται η ασπίδα του εβραϊκού κράτους για την αναχαίτιση πυραύλων που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας ή τον Λίβανο.

Η βοήθεια κατευθύνεται σχεδόν όλη στην αγορά εξοπλισμού και υπηρεσιών από αμερικανικές στρατιωτικές βιομηχανίες.  Στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, πολλές φωνές εκφράζουν ολοένα εντονότερη ανησυχία για τον τρομακτικά βαρύ απολογισμό θυμάτων στις τάξεις των αμάχων κατά τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Η αμερικανική ομοσπονδιακή νομοθεσία θεωρητικά απαγορεύει την προμήθεια όπλων σε χώρες που ευθύνονται για «κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: F-35IRON DOMEΗΠΑΙΣΡΑΗΛΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝΧΑΜΑΣ

Related Posts

PULS - θόλος - Ισραήλ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Από τους PULS στον «Θόλο» και το Iron Beam: Πώς η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ αλλάζει τους κανόνες απέναντι στην Τουρκία

21/01/2026 - 05:06
HX-2
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Bloomberg: Ουκρανία και Γερμανία αναστέλλουν τις παραγγελίες των drones-καμικάζι τύπου HX-2, λόγω τεχνικών προβλημάτων

20/01/2026 - 16:42
Sea Hunter
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Sea Hunter – Sea Hawk έτοιμα για μάχη: Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν τα προηγμένα και αυτόνομα USV [pics]

20/01/2026 - 13:29

Διαβάστε Επίσης

Τραμπ σε Ιράν: Θα σβηστεί από τον χάρτη αν σχεδιάσουν τη δολοφονία μου, έχω δώσει εντολές [vid]

Οι ΗΠΑ κατέσχεσαν νέο τάνκερ που συνδέεται με την Βενεζουέλα – Πλάνα από την επιχείρηση [vid]

Ρωσία: Οκτώ τραυματίες και σημαντικές υλικές ζημιές από επιδρομή ουκρανικών drones

Από τους PULS στον «Θόλο» και το Iron Beam: Πώς η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ αλλάζει τους κανόνες απέναντι στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Που θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Σαν σήμερα: Το 1878 ο ελληνικός στρατός εισβάλλει στη τουρκοκρατούμενη Θεσσαλία

Ζελένσκι: Πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά στο Κίεβο χωρίς ρεύμα εξαιτίας των ρωσικών πληγμάτων

Τραμπ: «Θα δείτε πόσο μακριά είμαι διατεθειμένος να πάω για να αποκτήσω την Γροιλανδία»

Top News

Κακοκαιρία 48 ωρών χτυπά με ισχυρές καταιγίδες και χιόνια τη χώρα: Σε Red Code 5 περιοχές – Στο επίκεντρο η Αττική το μεσημέρι

Βλαδίμηρος Κυριακίδης: Κουραζόμαστε να αποδεχτούμε τη θηλυκή μας πλευρά, οι γυναίκες μπορούν να είναι τα πάντα

Τεχνικό πρόβλημα στο Air Force One που μετέφερε τον Τραμπ στο Νταβός – Επέστρεψε στη βάση Άντριους

Βρεττός Βρεττάκος: Η Άννα Βίσση έβγαλε στη συναυλία την κάπα που της είχα σχεδιάσει γιατί ζύγιζε 8 κιλά

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert