ΗΠΑ: Επιβεβαιώνουν την αποστολή συστημάτων αεράμυνας NASAMS στην Ουκρανία – «Μπάιντεν και Ζελένσκι έχουν ήδη συμφωνήσει»

Οι ΗΠΑ θα στείλουν συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς NASAMS στην Ουκρανία στο επόμενο πακέτο βοήθειας, το οποίο θα μπορούσε να ανακοινωθεί μόλις αυτή την εβδομάδα, επιβεβαίωσε σήμερα Δευτέρα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

Ο κ. Σάλιβαν είπε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος βρίσκεται στη Γερμανία για μια σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες της Ομάδας των Επτά, έχει ήδη δεσμευτεί στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι στην πραγματικότητα βρισκόμαστε στη διαδικασία οριστικοποίησης ενός πακέτου που περιλαμβάνει προηγμένες δυνατότητες αεράμυνας», είπε ο κ. Σάλιβαν σε δημοσιογράφους. «Όπως [κ. Ο Μπάιντεν] είπε στον Πρόεδρο Ζελένσκι, σκοπεύουμε να ολοκληρώσουμε ένα πακέτο που περιλαμβάνει προηγμένες δυνατότητες αεράμυνας μέσου και μεγάλου βεληνεκούς για τους Ουκρανούς, μαζί με ορισμένα άλλα αντικείμενα που είναι επείγουσας ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών για πυροβολικό και συστήματα ραντάρ».

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ζήτησαν το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, γνωστό ως σύστημα NASAMS, δεδομένου ότι τα όπλα μπορούν να χτυπήσουν στόχους σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 μιλίων, αν και οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα θα χρειαστεί να εκπαιδευτούν στα συστήματα, είπε μια πηγή στο CNN. Το σύστημα NASMAS είναι το ίδιο που προστατεύει την Ουάσιγκτον και την περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από: Washington Times