OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΗΠΑ: Οι νέοι πύραυλοι του Πολεμικού Ναυτικού και το ανούσιο δίλημμα

16/03/2020 - 07:32
Πολεμικό Ναυτικό
Share on FacebookShare on Twitter

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ εξοπλίζεται με νέους πυραύλους, αφήνοντας οριστικά πίσω του ένα δίλημμα που το «βασάνιζε»  για καιρό…

Η νορβηγική εταιρία Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) κέρδισε το πρώτο συμβόλαιο παραγωγής του νέου πυραύλου επιφανείας-επιφανείας NSM (Naval Strike Missiles) για το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ. Το συμβόλαιο αξίας 203 εκατομμυρίων νορβηγικών κορωνών (21.2 εκατ. δολάρια) υπογράφηκε με την Raytheon Missile Systems που αναλαμβάνει την συναρμολόγηση των πυραύλων στο πλαίσιο του προγράμματος “Οπλικού Συστήματος (κρούσης) πέραν του Ορίζοντος” (Over-The-Horizon Weapon System – OTH WS).

Σύμφωνα με πηγές το συμβόλαιο βασίζεται στην συμφωνία του Μαΐου 2018 που υπεγράφη με συνολικό στόχο για παραγγελία ύψους 847 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο πύραυλος NSM της Kongsberg είναι ένας πύραυλος ακριβείας που μπορεί να εντοπίσει και να καταφέρει πλήγματα σε εχθρικά πλοία σε αποστάσεις 185 ως 555 χιλιομέτρων ανάλογα με την έκδοση και το προφίλ πτήσης.

Η Raytheon ανέλαβε το 2018 την υποχρέωση να κατασκευάσει και να παραδώσει στο αμερικανικό ναυτικό πυραύλους NSM για χρήση από τα Πλοία Παράκτιας Μάχης (LCS) και τις μελλοντικές φρεγάτες. Το 2019 το USS Gabrielle Giffords (LCS 10) έγινε το πρώτο αμερικανικό πολεμικό που εκτόξευσε κατευθυνόμενο βλήμα NSM κατά τη διάρκεια της ναυτικής άσκησης Pacific Griffin κοντά στο Γκουάμ.

NSM vs Harpoon: Ένα αχρείαστο δίλημμα

Ο πύραυλος Harpoon έχει μεγάλη ιστορία και παράδοση στην υπηρεσία των ΗΠΑ, ως πρωταρχικό όπλο κατά των πλοίων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1970 έως σήμερα.

Παρά τις επιτυχίες του, ο χρόνος του Harpoon φαίνεται να τελειώνει, αφού σταδιακά απομακρύνονται από τα αντιτορπιλικά της κατηγορίας Arleigh Burke του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, τα οποία πλέον θα εξοπλιστούν με τον “αντικαταστάτη του” Naval Strike Missile (NSM) , που κέρδισε τον διαγωνισμό.

Αλλά ο Harpoon εξακολουθεί να αναβαθμίζεται και να τον αγοράζουν στην διεθνή αγορά. Ο νέος πύραυλος Harpoon Block II + έχει δείξει τρομερές δυνατότητες και πρόκειται να γνωρίσει μεγάλη ανταπόκριση από τους αγοραστές στο εγγύς μέλλον.

Πρώτα απ ‘όλα, ο NSM είναι μικρότερο και ελαφρύτερο από το Harpoon. Ο Harpoon ζυγίζει περίπου 700 κιλά με κεφαλή βάρους 224 κιλών σε αντίθεση με τον NSM που ζυγίζει 407 κιλά με την κεφαλή του στα 100 κιλά.

Το NSM λέγεται επίσης ότι μπορεί να στοχεύσει στα «ευάλωτα σημεία» ενός πλοίου για να μεγιστοποιήσει τη ζημιά της μικρότερης κεφαλής του, χρησιμοποιώντας έναν υψηλής ευκρίνειας υπέρυθρο ανιχνευτή στα συγκεκριμένα τμήματα του πλοίου, ενώ στην τελική φάση του χτυπήματος δεν χρησιμοποιεί σύστημα ακριβείας με GPS, με αποτέλεσμα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου να μην είναι σε θέση να τον εξουδετερώσουν.

Από την άλλη, στις πρόσφατες παραλλαγές του Harpoon υπάρχει σύστημα GPS για να επιτρέπουν στον πύραυλο να πλοηγηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια, αλλά ο εχθρός μπορεί σε ένα βαθμό να τον εντοπίσει και να τον αντιμετωπίσει, κάτι που στο NSM δεν γίνεται λόγω των steath χαρακτηριστικών του.

Έτσι, ο NSM είναι πιθανό να γίνει το πρωταρχικό πυραυλικό σύστημα κατά πλοίων επιφανείας των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ που θα λειτουργεί από μικρές πλατφόρμες όπως τα φορτηγά του Στρατού, όπως συνέβη και σε μια επίδειξη στο RIMPAC 2018, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει ότι ο Στρατός μπορεί να ενδιαφέρεται για το βλήμα ως έναν πολύ αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο για να υπερασπιστεί τα νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και από την ξηρά.

Με πληροφορίες από: The National Interest / Naval Today

Tags: HARPOONMISSILENSMUS NAVYΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟΠΥΡΑΥΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑΠΥΡΑΥΛΟΙ

Related Posts

ΗΠΑ - Καναδάς
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

05/12/2025 - 09:08
SPIKE NLOS - όπλα - δόγμα αποτροπής
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

05/12/2025 - 05:03
ΚΙΜΩΝ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

04/12/2025 - 20:00

Διαβάστε Επίσης

ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ταχύπλοο που φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά – 4 νεκροί [vid]

Ισραήλ: Αύξηση στρατιωτικών δαπανών στα 34 δισ. προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2026

Μαδούρο: Ζήτησε από τον Τραμπ να κρατήσει 200 εκατομμύρια και αμνηστία 100 αξιωματούχων του για να αποχωρήσει από τη Βενεζουέλα

Κακοκαιρία Byron: Σε δυτική και βόρεια Αττική τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει - Τα 7 σημεία που παραμένουν στο επίκεντρο

Τάσος Ξιαρχό προς Κόνι Μεταξά: Αυτά τα καραγκιοζιλίκια εγώ δεν τα θέλω και δε τα σηκώνω

Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρόσεχε τους διπλανούς της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert