Ιράν: «Ρετουσάρει» τα ρωσικά τεθωρακισμένα T-72S

Το Ιράν έχει ξεκινήσει τον εκσυγχρονισμό μεγάλης κλίμακας των ρωσικών τανκ T-72S. Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στο Tanker Plant στην περιοχή της πόλης Doroud (Περιφέρεια Lorestan) για τον εκσυγχρονισμό αυτών των τανκ, καθώς οι Ιρανικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να ενισχύουν τις δυνάμεις τους.

Ο Υπουργός Άμυνας του Ιράν, Στρατηγός Amir Hatami, επισκέφθηκε πρόσφατα τη στρατιωτική εγκατάσταση και ενημερώθηκε για την τρέχουσα πρόοδο των εργασιών.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που δημοσίευσε το πρακτορείο ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας  του Ιράν (IRNA), τα τανκς ήταν εξοπλισμένα με νέους πύργους με υψηλότερο επίπεδο προστασίας.

Όπως ανέφερει το πρακτορείο του Ιράν έχει εγκατασταθεί δυναμική προστασία στο τεθωρακισμένο. Στο μπροστινό μέρος του T-72 τοποθετούνται ειδικές οριζόντιες πλάκες θωράκισης, οι οποίες, όταν χτυπούν τα τανκ τα πυρομαχικά, δεν επιτρέπουν στα παράπλευρα στοιχεία της θωράκισης να λειτουργούν σε κατάσταση ρελαντί.

Το τανκ είναι εξοπλισμένο με ένα νέο σύστημα προσδιορισμού στόχου, στο οποίο, εκτός από την οπτική τεχνολογία κατά τη διάρκεια της ημέρας, υπάρχει ένα κανάλι νυκτερινής θερμικής απεικόνισης. Αριστερά από το τανκ T-72S είναι το σύστημα 1K13 «Neman», το οποίο χρησιμοποιείται για την καθοδήγηση των αντιαρματικών πυραύλων Tondar, ενός κλώνου του ρωσικού πυραύλου 9M119M.

Ο πυργίσκος είναι εξοπλισμένος με τηλεχειριζόμενο πολυβόλο 12,7 mm και τα τανκς είναι πλέον εξοπλισμένα με κινητήρα ντίζελ με ισχύ έως 1000 ίππους.

Πηγή: AMN