IRIS-T: Παραδόθηκε στο Κίεβο και το δεύτερο σύστημα αεράμυνας από την Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε στον ιστότοπο της Bundestag ότι παρέδωσε ένα δεύτερο σύστημα αεράμυνας IRIS-T SLM στην Ουκρανία.

Μαζί με τα σύγχρονα συστήματα αεράμυνας, η Γερμανία παρείχε στον ουκρανικό στρατό οκτώ ακόμη φορτηγά Zetros (συνολικά 84).

Το πρώτο γερμανικό IRIS-T παραδόθηκε στις ουκρανικές δυνάμεις το φθινόπωρο του περασμένου έτους, προσφέροντας προστασία από τις μαζικές πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας. «Το IRIS-T, το γερμανικής κατασκευής αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα, ήταν 100% αποτελεσματικό κατά τη μαζική πυραυλική επίθεση της Ρωσίας στις 31 Οκτωβρίου 2022», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Γιούρι Ιγκνάτ, επιδεικνύοντας την χρησιμότητα των δυτικών συστημάτων αεράμυνας για την Ουκρανία.

Επίσης, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε στα μέσα Απριλίου το πρώτο σύστημα αεράμυνας Patriot, το οποίο βρίσκεται ήδη σε υπηρεσία.

Στις 28 Απριλίου, η Ρωσία εξαπέλυσε μια νέα μαζική πυραυλική επίθεση στην Ουκρανία τις πρώτες πρωινές ώρες, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους δεκάδες Ουκρανοί άμαχοι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε να σταλούν στη χώρα του περισσότερα όπλα μετά τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα.

«Αντιαεροπορική άμυνα, σύγχρονη αεροπορία, χωρίς την οποία η αντιαεροπορική άμυνα είναι αδύνατη, πυρομαχικά, τεθωρακισμένα. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πόλεών μας, των χωριών μας, στην ενδοχώρα και στην πρώτη γραμμή», είπε ο κ. Ζελένσκι το βράδυ του Σαββάτου 29 Απριλίου.

Φωτογραφία αρχείου