Iskander: Σε υπηρεσία τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα στη Λευκορωσία [vid]

Η Λευκορωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ένοπλες δυνάμεις της έχουν πλέον σε υπηρεσία και ελέγχουν αυτόνομα τα κινητά συστήματα κατευθυνόμενων πυραύλων Iskander που προμηθεύονται από τη Ρωσία.

Οι πύραυλοι είναι ικανοί να πλήξουν στόχους σε εμβέλεια έως και 500 km (310 μίλια), ανέφερε σε δήλωσή του το υπουργείο Άμυνας του Μινσκ, ενώ δημοσίευσε και βίντεο στο οποίο «επιδεικνύει» τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα.

Ο διοικητής των λευκορωσικών δυνάμεων πυραύλων και πυροβολικού είπε στο Military TV του Μινσκ ότι μέχρι τώρα τους έλειπε ένα όπλο κρούσης με βεληνεκές άνω των 300 km.

Σε σχόλια που δημοσιεύτηκαν στο κανάλι Telegram του Military TV, ο Ruslan Chekhov επαίνεσε το Iskander για την «απλότητα χρήσης, την αξιοπιστία, την ικανότητα ελιγμών και τη δύναμη πυρός του». «Ένα επαρκές απόθεμα πυραύλων για το σύστημα [Iskander] είναι διαθέσιμο στη Δημοκρατία της Λευκορωσίας, το οποίο θα καταστήσει δυνατή την εκπλήρωση οποιουδήποτε στόχου», πρόσθεσε ο Λευκορώσος διοικητής.

Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τη Λευκορωσία ως εξέδρα εκτόξευσης για την αποτυχημένη επίθεσή τους στην ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο, τον Φεβρουάριο του 2022ς, και η παράταση της κοινής στρατιωτικής δραστηριότητας στη Λευκορωσία έχει πυροδοτήσει εικασίες ότι η Μόσχα μπορεί να επηρεάσει το Μινσκ ώστε να συμμετάσχει στον πόλεμο της στην Ουκρανία – κάτι που το Μινσκ απέκλεισε.

Το Iskander-M, με την κωδική ονομασία «SS-26 Stone» από το ΝΑΤΟ, αντικατέστησε το σοβιετικό «Scud». Η εμβέλειά του φτάνει βαθιά στις γειτονικές χώρες της Λευκορωσίας, την Ουκρανία και την Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ, των οποίων οι σχέσεις με τη Λευκορωσία είναι πολύ τεταμένες.

Πηγή: Reuters