OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Ισραήλ: Ρεκόρ στις εξαγωγές όπλων το 2022 – Το ένα τέταρτο αυτών σε αραβικές χώρες

14/06/2023 - 18:59
SPIKE – NLOS: Το Ισραήλ ανακοίνωσε την πώληση των αντιαρματικών πυραυλικών συστημάτων στην Ελλάδα
Share on FacebookShare on Twitter

Οι ισραηλινές εξαγωγές όπλων έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ το 2022 και σχεδόν το ένα τέταρτο των εξαγωγών αυτών ήταν προς αραβικές χώρες με τις οποίες το Ισραήλ εξομάλυνε πρόσφατα τις σχέσεις του, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ.

Το υπουργείο, το οποίο επιβλέπει και εγκρίνει τις εξαγωγές αμυντικών προϊόντων, τόνισε ότι οι εξαγωγές προς τις «χώρες των Συμφωνιών του Αβραάμ» ανήλθαν σε 2,96 δισεκατομμύρια δολάρια πέρσι, το 24% του συνολικού ύψους των εξαγωγών.

Το 2021, οι εξαγωγές σε αυτές τις χώρες είχαν φτάσει τα 853 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 789 εκατομμύρια ευρώ), ή το 9% του συνόλου, σύμφωνα με το ισραηλινό ΥΠΑΜ.

Από το 2020, το Ισραήλ έχει εξομαλύνει τις σχέσεις του με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και το Σουδάν στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Αβραάμ, που συνήφθησαν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτές οι συμφωνίες προκάλεσαν ρήγμα στην κοινή αραβική θέση ότι καμία συμφωνία με το Ισραήλ δεν είναι δυνατή χωρίς την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης. Οι συμφωνίες έχουν καταγγελθεί ως «προδοσία» από τους Παλαιστίνιους.

«Η παγκόσμια αστάθεια αυξάνει τη ζήτηση για ισραηλινά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πυραύλους και εργαζόμαστε διαρκώς για να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τις δυνατότητές μας», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του ισραηλινού υπουργείου Εγιάλ Ζαμίρ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, αυτές οι εξαγωγές έχουν διπλασιαστεί μέσα στα τελευταία εννέα χρόνια, φτάνοντας το ποσό ρεκόρ των 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (11,5 δισεκατομμύρια ευρώ) το 2022.

Το περσινό έτος, τα drones αντιπροσώπευαν το ένα τέταρτο των εξαγωγών και «πύραυλοι, ρουκέτες και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας» το 19%.

Οι εξαγωγές στην Ευρώπη

Όπως έχει γράψει το OnAlert, αλλά και όπως αναφέρουν πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, το Βερολίνο επιδιώκει να εκταμιεύσει τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει το ισραηλινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας «Arrow 3». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επιτροπή προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ επρόκειτο να αποδεσμεύσει σήμερα ένα πρώτο πακέτο 560 εκατομμυρίων ευρώ για μια προσυμβατική συμφωνία με το Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι, το Ισραήλ υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με την Ελλάδα για την προμήθεια  των αντιαρματικών πυραυλικών συστημάτων Spike NLOS της εταιρείας Rafael, με τη συμφωνία να υπολογίζεται περίπου στα 370 εκατομμύρια ευρώ. Μαζί με τα αντιαρματικά όπλα, η Ελλάδα θα παραλάβει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Orbiter 3 της Aeronautics.

Επίσης, η Ολλανδία υπέγραψε στα μέσα Μαΐου, μια σύμβαση ύψους 305 εκατομμυρίων δολαρίων με την ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems για την προμήθεια συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων τύπου Precise & Universal Launching System (PULS).

Και η Ελβετία αποφάσισε να προμηθευτεί όπλα για τις Ένοπλες Δυνάμεις της από το Ισραήλ. Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προμηθειών Άμυνας της Ελβετίας αποφάσισε να προμηθευτεί τον πύραυλο Spike LR2 της εταιρείας Eurospike για τις Ελβετικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η ανάπτυξη, ο σχεδιασμός και η πιστοποίηση του συστήματος θα πραγματοποιηθούν ως επί το πλείστον από τη Rafael στο Ισραήλ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP / Φωτογραφία αρχείου

Tags: ARROW-3DRONESSPIKE NLOSΕΞΑΓΩΓΕΣ ΟΠΛΩΝΙΣΡΑΗΛ

Related Posts

JF-17 - Πακιστάν - Χάφταρ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Λιβύη: «Deal» Χάφταρ με το Πακιστάν για 16 μαχητικά JF-17 και εξοπλισμούς αξίας άνω των 4 δισ. δολαρίων

22/12/2025 - 17:24
Gripen - Taurus
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Gripen: Η Σουηδία «τρέχει» την ενσωμάτωση των γερμανικών πυραύλων Taurus στα μαχητικά της

22/12/2025 - 16:54
Su-57
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Su-57: Με νέο κινητήρα πέταξε για πρώτη φορά το stealth μαχητικό πέμπτης γενιάς της Ρωσίας

22/12/2025 - 16:00

Διαβάστε Επίσης

Συρία: Δύο νεκροί σε συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων των SDF και κυβερνητικών δυνάμεων στο Χαλέπι

Τουρκία: Η ΜΙΤ συνέλαβε ένα ηγετικό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή του Αφγανιστάν-Πακιστάν που προετοίμαζε επιθέσεις στην Ευρώπη

Η Φινλανδία θα αυξήσει το όριο ηλικίας των εφέδρων στα 65 έτη – Πως οι ευρωπαϊκές χώρες ενισχύουν τους στρατούς τους

Μητσοτάκης: Οι δηλώσεις με Νετανιάχου και Χριστοδουλίδη μετά την τριμερή στο Ισραήλ – To μήνυμα σε Τουρκία και Ιράν [vid]

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρώσοι στρατιώτες πάνω σε άλογα έγιναν στόχος ουκρανικών drones στην πρώτη γραμμή [vid]

Φιντάν από τη Δαμασκό: «Οι SDF δεν φαίνεται να έχουν καμία πρόθεση να ενταχθούν στον τακτικό στρατό της Συρίας»

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία με παραβιάσεις από οπλισμένα F-16 στο Αιγαίο

Συνάντηση Μητσοτάκη με Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ πριν την τριμερή Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου [vid]

Top News

O Λάμπρος Κωνσταντάρας ξέσπασε για την απόλυση του Στέφανου Παπαδόπουλου: Ηθικό δίδαγμα, μην καταγγείλετε κανέναν

«Αν είναι αυτό που υποψιάζομαι θα βάλω τον πατέρα στο χώμα» λέει η γιαγιά του βρέφους που ξεψύχησε στο κρεβάτι των γονέων του

Ελέγχονται για δύο κακουργήματα τρεις αγρότες - Μεταξύ αυτών και ο γνωστός συνδικαλιστής Κώστας Ανεστίδης

Γρηγόρης Αρναούτογλου και Γιώργος Λιάγκας: Η σπάνια τηλεοπτική συνάντηση και η «υποχρέωση»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert