Ιστορική απόφαση των ΗΠΑ: Εγκρίνουν την πώληση 24 μαχητικών F-16 και τεσάρων P-3 Orion στην Αργεντινή

Σε μια ιστορική απόφαση φαίνεται ότι προχώρησαν οι ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Αναπληρώτρια Βοηθός Γραμματέα για την περιφερειακή Ασφάλεια παρέδωσε στον πρέσβη της Αργεντινής επιστολή με την οποία εγκρίνεται η πώληση μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και θαλάσσιας επιτήρησης τύπου P-3 Orion στην Αργεντινή.

Τα τελευταία τρία χρόνια η Αργεντινή έχει προσπαθήσει να εκσυγχρονίσει τον στόλο μαχητικών αεροσκαφών της, ωστόσο παραμένουν εμπόδιο οι βρετανικές κυρώσεις, που τέθηκαν σε εφαρμογή μετά τον πόλεμο των Φώκλαντ, ως προς την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού, μέσων και οπλικών συστημάτων που περιλαμβάνουν ή αποτελούνται από ανταλλακτικά και εξαρτήματα βρετανικής προέλευσης – κατασκευής.

Παρά το γεγονός ότι οι Αργεντίνοι είχαν αξιολογήσει θετικά το ενδεχόμενο προμήθειας μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16, εντούτοις η διαδικασία είχε «κολλήσει» λόγω των βρετανικών εκτινασσόμενων καθισμάτων από την εταιρεία Martin – Baker, όμως το αρκετά πιθανό σενάριο η Αργεντινή να επιλέξει τα κινεζικά μαχητικά JF-17, επιτρέποντας στο Πεκίνο να αυξήσει ακόμα περισσότερο την επιρροή του στην Λατινή Αμερική, ενδεχομένως ανάγκασε Ουάσινγκτον και Λονδίνο να αναθεωρήσουν τη στάση τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Μίρα Ρέσνικ, υψηλόβαθμο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρέδωσε στις 11 Οκτωβρίου 2023 επιστολή στον πρέσβη της Αργεντινής Χόρχε Αργκουέλο, στην οποία αναφέρεται ότι δίνουν το «πράσινο φως» για την απόκτηση 24 μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 και 4 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας τύπου P-3 Orion, κάτι που επιβεβαίωσαν και αργεντίνικα μέσα ενημέρωσης.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Αμερικανίδα αξιωματούχος διευκρίνισε ότι δεν απαιτείται η έγκριση των Βρετανών αφού στα εν λόγω εξοπλιστικά προγράμματα δεν περιλαμβάνονται βρετανικής κατασκευής εξαρτήματα. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Αργεντινής έχει συνάψει συμφωνία αξίας 67 εκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά τεσσάρων μεταχειρισμένων αεροσκαφών θαλάσσιας επιτήρησης και ναυτικής συνεργασίας τύπου P-3 Orion από την Βασιλική Νορβηγική Πολεμική Αεροπορία.

Τρία από τα νορβηγικά αεροσκάφη τύπου P-3 Orion είναι εξοπλισμένα για να εκτελούν ανθυποβρυχιακές αποστολές και θαλάσσια επιτήρηση, ενώ το τέταρτο αεροσκάφος θα χρησιμοποιείται για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, όπως αποκάλυψε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Άμυνας της Αργεντινής. Τα δύο πρώτα αεροσκάφη θα παραδοθούν στην Αργεντινή στις αρχές Οκτωβρίου.

Φωτογραφίες Reuters