Ιστορική μέρα για την ROKAF – Το νέο μαχητικό KF-21 πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση [vids]

Το νεότερο μαχητικό αεροσκάφος 4++ γενιάς της Νότιας Κορέας, το KF-21 Boramae (Γεράκι) ολοκλήρωσε την παρθενική του πτήση, όπως ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη η Πολεμική Αεροπορία της Δημοκρατίας της Κορέας (ROKAF).

Το KF-21 Boramae, που σημαίνει γεράκι στα κορεατικά, απογειώθηκε από την τρίτη πτέρυγα εκπαίδευσης ιπτάμενων της Πολεμικής Αεροπορίας στο Sacheon, της επαρχίας Νότιας Gyeongsang και πέταξε γύρω από την περιοχή για περισσότερα από 30 λεπτά. Η πρώτη πτήση απογειώθηκε από τη βάση στις 15:40 και προσγειώθηκε στις 16:13.

Η δοκιμαστική πτήση διεξήχθη από τον Επισμηναγό Ahn Jun-hyeon, πιλότο δοκιμαστικής πτήσης που ανήκει στην 52η Μοίρα Δοκιμών και Αξιολόγησης της Πολεμικής Αεροπορίας της Νοτίου Κορέας.

Σύμφωνα με τη Διοίκηση του Προγράμματος Άμυνας (DAPA), το KF-21 είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος 4,5 γενιάς με υψηλότερες δυνατότητες από ένα μαχητικό KF-16. Η Πολεμική Αεροπορία σχεδιάζει να εξασφαλίσει 120 προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων έως το 2032 για να αντικαταστήσει τον γηρασμένο στόλο των F-4 και F-5.

Το KF-21 απογειώθηκε, εξοπλισμένο με τέσσερις πυραύλους αέρος-αέρος Meteor, αλλά χωρίς άλλο κύριο εξοπλισμό, όπως ραντάρ. Επιπλέον, ταξίδευε με ταχύτητα περίπου 400 χιλιομέτρων την ώρα.

Επί του παρόντος, υπάρχουν έξι πρωτότυπα KF-21 και σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν συνδυασμένες εξόδους και αποστολές στα δυτικά και νότια χωρικά ύδατα της Κορέας έως το 2026 πριν υποβληθούν στην τελική δοκιμή καταλληλότητας μάχης, με σκοπό την εισαγωγή τους στην υπηρεσία της ΠΑ το 2026, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Korea Aerospace Industries (KAI).

Πριν από τη δοκιμή πτήσης, η KAI ολοκλήρωσε με επιτυχία μια δοκιμή εδάφους νωρίτερα αυτόν τον μήνα, με στόχο τον έλεγχο της βασικής ακεραιότητας και λειτουργικότητας του αεροσκάφους.

Με πληροφορίες από: Defence Blog