J-20: Επιχειρησιακό ακόμη και από φέτος το κινέζικο stealth – ΦΩΤΟ

Η Κίνα ενδέχεται να ανακοινώσει από φέτος ότι το πρώτο της μαχητικό stealth αεροσκάφος της J-20 θα είναι επιχειρησιακό. Την ίδια στιγμή τρέχει και προγράμματα βομβαρδιστικών μεγάλης εμβέλειας που θα είναι σε θέση να φέρουν και πυρηνικά όπλα. Μια κίνηση η οποία παρακολουθείται στενά από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Αμερικανό διοικητή της πολεμικής αεροπορίας Ειρηνικού.

Ο Στρατηγός, Τσαρλς Μπράουν, διοικητής των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων Ειρηνικού, δήλωσε ότι το stealth J-20 μπορεί να είναι έτοιμο ακόμη και φέτος. Αυτή η εξέλιξη, τόνισε, θα αποτελέσει μεγάλη απειλή για τις ΗΠΑ και θα δώσει στην Κίνα περισσότερες δυνατότητες.

Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε, θα πρέπει να απαντήσουν με συγκέντρωση περισσότερων μαχητικών πέμπτης γενιάς καθώς και υπερπτήσεις πάνω από τη νότια κινεζική θάλασσα.

«Η Κίνα θα προχωρήσει όσο περισσότερο μπορεί για να δει μέχρι που μπορεί να φτάσει, δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν την σταματήσει κάποιος».

Το J-20 της Κίνας αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας εκσυγχρονισμού που «που θα γεφυρώσει το χάσμα με τις δυτικές αεροπορικές δυνάμεις σε ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων, όπως η επίδοση των αεροσκαφών, ο χειρισμός και ο ηλεκτρονικός πόλεμος», σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ο Μπράουν ανέφερε ότι βομβαρδιστικά διπλής χρήσης που θα μοιάζουν με τα αμερικάνικα που θα μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα αλλά και συμβατικά όπλα υψηλής ακρίβειας.  Εφόσον το Πεκίνο το επιτύχει αυτό θα είναι έτσι μια από τις τρεις χώρες που θα μπορούν να εκτοξεύσουν πυρηνικά μέσω αέρος, θαλάσσης και στεριάς. Η λεγόμενη δηλαδή, πυρηνική τριάδα, την οποία μέχρι στιγμής έχουν επιτύχει μόνον οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Η Κίνα γενικότερα δείχνει ότι συνεχίζει πυρετωδώς το εξοπλιστικό της πρόγραμμα όπως αποκαλύπτουν και εικόνες που διέρρευσαν από την κατασκευή ενός γιγαντιαίου αεροπλανοφόρου.

Πηγή: WarIsBoring