JDAM: Η ουκρανική ΠΑ επιβεβαίωσε ότι χρησιμοποιεί ήδη τις αμερικανικές «έξυπνες» βόμβες ακριβείας

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας επιβεβαίωσε ότι τα ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη είναι ήδη εξοπλισμένα με τους αμερικανικής κατασκευής πυραύλους JDAM (Joint Direct Attack Munitions), και τα «έξυπνα» κιτ που μετατρέπουν τις μη κατευθυνόμενες βόμβες σε πυρομαχικά με καθοδήγηση ακριβείας.

Ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Γιούρι Ιχνάτ, αποκάλυψε ότι αυτές οι «έξυπνες» βόμβες, που δόθηκαν από τις ΗΠΑ, αναπτύσσονται ήδη κατά των ρωσικών θέσεων.

«Χρησιμοποιούμε ήδη τις λεγόμενες βόμβες JDAM. Πρόκειται για βόμβες δυτικής κατασκευής, τις οποίες τα αεροσκάφη μας αναπτύσσουν με μεγάλη επιτυχία για να χτυπήσουν κρίσιμους στόχους. Αυτές οι βόμβες είναι ελαφρώς λιγότερο ισχυρές αλλά είναι εξαιρετικά υψηλής ακρίβειας. Θα θέλαμε να έχουμε περισσότερες από αυτές τις βόμβες για να εδραιώσουμε την επιτυχία μας στο μέτωπο».

Ο ανώτατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη (USAFE) είχε επιβεβαιώσει από τις αρχές Μαρτίου ότι η Ουκρανία έχει ήδη λάβει τις «έξυπνες» βόμβες ακριβείας JDAM-ER που μπορούν να πλήξουν στόχους 72 χιλιόμετρα μακριά.

«Πρόσφατα δώσαμε πυρομαχικά ακριβείας στην Ουκρανία που έχουν εκτεταμένο βεληνεκές», δήλωσε ο πτέραρχος Τζέιμς Χέκερ, επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη (USAFE).

Ο ίδιος τόνισε ότι έχει ολοκληρωθεί και η ενσωμάτωση των αμερικανικών πυραύλων αντι-ραντάρ AGM-88 HARM στα μαχητικά MiG-29 Fulcrum και Su-27 Flanker της Ουκρανίας.