Kalibr: Η Ρωσία αναβαθμίζει τον πύραυλο cruise για «καλύτερα αποτελέσματα στο πεδίο μάχης»

Η Ρωσία ξεκίνησε τις εργασίες για την αναβάθμιση του πυραύλου cruise 3M-54 Kalibr, σύμφωνα με τον Διευθυντή της ρωσικής εταιρείας Almaz-Antey Yan Novikov, ο οποίος αποκαλύπτει τις προθέσεις του υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας για το μέλλον του πυραύλου cruise.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσων ενημέρωσης, ο Novikov επιβεβαίωσε ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει συμφέρον να συνεχίσει να βελτιώνει το 3M-54 Kalibr. Οι εργασίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη για αυτόν τον εκσυγχρονισμό, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι «σημαντικά βελτιωμένη απόδοση πτήσης και αυξημένη αποτελεσματικότητα μάχης». «Στο τέλος, περιμένουμε ένα προϊόν που ξεπερνά σημαντικά την τρέχουσα γενιά», κατέληξε ο Novikov.

Μεγαλύτερο πυρηνικό ωφέλιμο φορτίο;

Ο Novikov δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τον εκσυγχρονισμό του 3M-54 Kalibr. Το ρωσικό μέσο TASS, επικαλούμενο πηγές στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ανέφερε ότι ο νέος πύραυλος cruise 3M-54 Kalibr μπορεί να έχει «πολύ μεγαλύτερα πυρηνικά και συμβατικά ωφέλιμα φορτία περίπου ενός τόνου».

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν όλες οι εκδόσεις του 3M-54 Kalibr θα αναβαθμιστούν. Αυτός ο πύραυλος cruise υπάρχει σε αντιπλοϊκή έκδοση, αέρος-εδάφους και επιφανείας-εδάφους.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί τον πύραυλο 3M-54 Kalibr στην Ουκρανία

Αφού το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε στις 19 Μαρτίου ότι είχε χρησιμοποιήσει τον υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal στην Ουκρανία, ο υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία είχε χρησιμοποιήσει και τον πύραυλο cruise Kalibr.

Σύμφωνα με τον Κονασένκοφ, ρωσικά πολεμικά πλοία στην Μαύρη Θάλασσα έχουν εκτοξεύσει αντιπλοϊκούς, ανθυποβρυχιακούς και πυραύλους cruise 3M-54 Kalibr που πλήττουν εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Ο πύραυλος cruise κατέστρεψε κτίρια που ανήκαν σε στρατιωτικό εργοστάσιο επισκευής στην πόλη Νεζίνσκ, το οποίο χρησιμοποιείται από το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας για την αποκατάσταση τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης.

Πηγή: BulgarianMilitary.com / Φωτογραφία αρχείου