OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Καναδάς: Πέταξε τις ΗΠΑ εκτός από τον διαγωνισμό προμήθειας νέων υποβρυχίων – Επιλέγει μεταξύ Type 212CD και KSS-III

27/08/2025 - 13:25
υποβρύχια

Το υποβρύχιο Dosan Ahn Changho της ομώνυμης κλάσης (KSSS-III) της Νότιας Κορέας / Πηγή Υπουργείου Άμυνας Νότιας Κορέας

Share on FacebookShare on Twitter

Ο Καναδάς ανακοίνωσε με επίσημο τρόπο ότι στην «τελική ευθεία» για το τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα προμήθειας νέων υποβρυχίων βρίσκονται δύο προτάσεις. Αφενός, η γερμανική υποψηφιότητα με τα υποβρύχια Type 212CD της ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) και αφετέρου τα υποβρύχια κλάσης KSS-III της νοτιοκορεατικής Hanwha Ocean Ltd.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Καναδάς «πέταξε έξω» τις ΗΠΑ από την διεκδίκηση του πολυπόθητου συμβολαίου που έχει ως στόχο να ανανεώσει πλήρως τον στόλο υποβρυχίων του βασιλικού καναδικού πολεμικού ναυτικού με νέες και σύγχρονες μονάδες, που θα αντικαταστήσουν σταδιακά τα παλαιότερα υποβρύχια κλάσης Victoria.

Τα χαρακτηριστικά των δύο υποψηφιοτήτων

Το γερμανικό υποβρύχιο Type 212CD και το νοτιοκορεατικό υποβρύχιο KSS-III, στην νεότερη διαμόρφωση «Batch II» αντιπροσωπεύουν δύο διαφορετικές φιλοσοφίες σχεδιασμού. Το Type 212CD είναι ένα υποβρύχιο με εκτόπισμα περίπου 2.500 τόνων και με προηγμένο σύστημα πρόωσης AIP που του επιτρέπει κατάδυση για εβδομάδες. Η συμπαγής κατασκευή το καθιστούν ιδανικό για επιχειρήσεις και περιπολίες κάτω από τον πάγο της Αρκτικής αλλά και στο βόρειο τμήμα του Καναδά, γι’ αυτό και προκρίθηκε ως μια από τις πλέον κατάλληλες λύσεις.

Από την άλλη πλευρά, το υποβρύχιο κλάσης KSS-III Batch II της Hanwha, με εκτόπισμα άνω των 3.600 τόνων, έχει σχεδιαστεί για επιχειρήσεις μεγάλης εμβέλειας για «blue water» ναυτικές δυνάμεις, εξοπλισμένο με συστήματα κάθετης εκτόξευσης πυραύλων cruise, με αποτέλεσμα να προσφέρει στον Καναδά στρατηγικές δυνατότητες προβολής ισχύος σε όλο τον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό.

Οι επιχειρησιακές ανάγκες του Καναδά

Και τα δύο υποβρύχια δίνουν στον Καναδά σημαντικά επιχειρησιακά πλεονεκτήματα. Τα Type 212CD είναι εξαιρετικά για μυστικές περιπολίες στην Αρκτική για συλλογή πληροφοριών σε αμφισβητούμενες περιοχές, με τις εχθρικές δυνάμεις να δυσκολεύονται να τα εντοπίσουν, χάρη στην χαμηλή ακουστική υπογραφή τους. Τα υποβρύχια κλάσης KSS-III, δεν έχουν τέτοιου είδους «stealth» ιδιότητες λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους τους, όμως αντιθέτως με αυτά ο Καναδάς μπορεί να γίνει σε αξιοσημείωτη περιφερειακή ναυτική δύναμη με σημαντικές δυνατότητες κρούσης.

Επομένως, η επιλογή που καλείται να κάνει ο Καναδάς θα αντικατοπτρίζει όχι μόνο το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας του – στους συγκεκριμένους τομείς – αλλά και το μελλοντικό επιχειρησιακό δόγμα του. Σε αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη μεταξύ άλλων το γεγονός ότι ο Καναδάς αντιμετωπίζει γεωπολιτικές προκλήσεις, όπως η στρατιωτικοποίηση της Αρκτικής από τη Ρωσία, η αυξημένη ναυτική δραστηριότητα της Κίνας στον Ειρηνικό και η πίεση από τους συμμάχους του στο NATO, για να συμβάλλει σε μεγαλύτερο βαθμό στην συλλογική άμυνα.

Εκτός οι ΗΠΑ από τον διαγωνισμό

Η επιλογή ενός ευρωπαϊκού ή ασιατικού προμηθευτή αντί των ΗΠΑ – για τα 12 νέα υποβρύχια που θέλει να αποκτήσει ο Καναδάς – αντανακλά τις τρέχουσες επιχειρησιακές αλλά και πολιτικές συνθήκες που επικρατούν. Τα πυρηνοκίνητα αμερικανικά υποβρύχια είναι ασύμβατα με την πολιτική στάση της Οτάβα για την χρήση πυρηνικής ενέργειας για στρατιωτικούς σκοπούς. Επίσης, αν ο Καναδάς επέλεγε αμερικανικά υποβρύχια, τότε θα εξαρτιόταν σε τεράστιο βαθμό από την Ουάσινγκτον κάτι που ήθελαν να αποφύγουν λόγω του τεταμένου κλίματος στις διμερείς πολιτικές, οικονομικές, εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις τους.

Επιλέγοντας είτε τα γερμανικά είτε τα νοτιοκορεατικά υποβρύχια, ο Καναδάς όχι μόνο διατηρεί την στρατηγική ανεξαρτησία του αλλά παράλληλα ενισχύει την βιομηχανική συνεργασία του με βασικούς συμμάχους – εταίρους είτε στην Ευρώπη είτε στην Ασία. Σημειώνεται ότι βάσει του προγράμματος προμήθειας, οι αρχικές παραδόσεις των νέων συμβατικών υποβρυχίων αναμένονται το 2035.

Με πληροφορίες από: Army Recognition / Φωτογραφία από: ROKS

Tags: TYPE 212CDΓΕΡΜΑΝΙΑΗΠΑΚΑΝΑΔΑΣΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑΥΠΟΒΡΥΧΙΑ

Related Posts

Tomahawk
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Tomahawk: Πάνω από 850 πυραύλους cruise έχουν εκτοξεύσει οι ΗΠΑ – Εξαντλείται το απόθεμα

27/03/2026 - 12:49
GARC
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

GARC: Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν την επιχειρησιακή ανάπτυξη USV στα Στενά του Ορμούζ [vid]

27/03/2026 - 10:01
Πολεμική Αεροπορία
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η Πολεμική Αεροπορία σε τροχιά κυριαρχίας: Ο πόλεμος φέρνει εμπόδια στα τουρκικά Eurofighter

27/03/2026 - 05:04

Διαβάστε Επίσης

«Νέα κλιμάκωση τις επόμενες μέρες στη Μέση Ανατολή», βλέπει ο Ντόναλντ Τουσκ

Χαργκ, Λαράκ, Κεσμ: Τα στρατηγικής αξίας νησιά του Ιράν που «γλυκοκοιτάζουν» οι ΗΠΑ

Κρεμλίνο: Δεν ζήτησε ο Πούτιν χρήματα από επιχειρηματίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αυτοί προσφέρθηκαν

Ισραήλ: «Τα πλήγματα εναντίον του Ιράν θα κλιμακωθούν, η Τεχεράνη θα πληρώσει βαρύ τίμημα»

Γαλλία: Αν οι ΗΠΑ στείλουν χερσαίες δυνάμεις στο Ιράν, η κρίση στη Μέση Ανατολή θα επιδεινωθεί

Δαβάκης: «Τα ΕΑΣ Λαυρίου λειτουργούν με ασφάλεια, δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας»

Tomahawk: Πάνω από 850 πυραύλους cruise έχουν εκτοξεύσει οι ΗΠΑ – Εξαντλείται το απόθεμα

Ιράν: Καλεί τους πολίτες να αποχωρήσουν από σημεία που «κρύβονται» Αμερικανοί στρατιώτες – Βάζει στο στόχαστρο ξενοδοχεία

Top News

Καιρός - Καλλιάνος: Βροχές, χιόνια και σφοδροί άνεμοι την Τρίτη και την Τετάρτη - Ακραίο σενάριο για μετεωρολογική βόμβα

Φωτεινή Πετρογιάννη: Πήγα στην Τήνο προσευχήθηκα και γυρνώντας έμαθα ότι είμαι έγκυος

Γιώργος Λιάγκας κατά Όλγας Κεφαλογιάννη: «4,5 χρονών παιδάκια θα κληθούν να πουν στο δικαστήριο με ποιον περνούν καλύτερα;»

Αντώνης Νικοπολίδης: Όταν σταμάτησα το ποδόσφαιρο υπήρχαν κάποιες εντάσεις μέσα στο σπίτι

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert