KEMANKES: Αποκαλυπτήρια για το νέο πυρομαχικό της Baykar που θα εξοπλίσει τα τουρκικά drone Bayraktar [pics,vid]

Η τουρκική εταιρεία Baykar έκανε «αποκαλυπτήρια» του νέου ελαφρού πυραύλου cruise, KEMANKES, που θα εξοπλίζει τα τουρκικά UAV Bayraktar.

Ο νέος πύραυλος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο TEKNOFEST 2023 της Τουρκίας στο αεροδρόμιο Atatürk της Κωνσταντινούπολης, την Πέμπτη 27 Απριλίου 2023.

Όπως σημειώνει η κατασκευάστρια εταιρεία, ο πύραυλος KEMANKES, με βεληνεκές πτήσης αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων, μπορεί να εκτοξευθεί από τους τρεις τύπους μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar: το TB2, το TB3 και το Akinci.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο πύραυλος μπορεί να εξοπλίσει και τα μελλοντικά τουρκικά UAV, αλλά δεν διευκρίνισε εάν είναι συμβατός με άλλες πλατφόρμες όπως το νέο τουρκικό επιθετικό ελικόπτερο T929 ή τα αμερικανικής κατασκευής F-16.

Ο Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, διευθύνων σύμβουλος της Baykar, δήλωσε ότι ο νέος πύραυλος θα έχει επιχειρησιακό βεληνεκές πάνω από 200 km, βάρος 30 kg και θα μπορεί να φτάσει ταχύτητες έως και 0,7 Mach.

Ο πύραυλος, ισχυρίζεται ο Μπαϊρακτάρ, είναι μια πλήρως εσωτερική προσπάθεια χωρίς καμία εξωτερική τεχνολογική συνεργασία και, ιδιαίτερα, χωρίς να έχει γίνει καμία παραγγελία από τον τουρκικό στρατό. 

H Baykar δείχνει την Κύπρο ως «τουρκικό έδαφος»

«Από τον κινητήρα μέχρι το σταθεροποιημένο σύστημα κάμερας, από το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης μέχρι το σχεδιασμό του συστήματος, είναι εντελώς εθνικό και πρωτότυπο». Έτσι, η εταιρεία πιθανότατα το βλέπει ως ένα πιθανό εξαγωγικό προϊόν, ιδιαίτερα για τις χώρες που χρησιμοποιούν ήδη τα UAV της Baykar.

Ωστόσο, λείπουν λεπτομέρειες σχετικά με τα άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά του πυραύλου, όπως ο τύπος καθοδήγησης στη περιοχή στόχου μετά την εκτόξευση. Με βάση τις μέχρι στιγμής διαθέσιμες πληροφορίες, ο πύραυλος KEMANKES δεν έχει δοκιμαστεί.

Aυτό πάντως που προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση στις φωτογραφίες που δημοσίευσε ο CEO της Baykar, είναι ένα στιγμιότυπου από την οθόνη ενός υπολογιστή, στην οποία φαίνεται ο χάρτης της Τουρκίας. Σε αυτόν τον χάρτη, οι Τούρκοι δεν παρέλειψαν για άλλη μια φορά να προκαλέσουν, δείχνοντας με κόκκινο, δηλαδή ως τουρκικό έδαφος την Κύπρο. 

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το AKP, σε προεκλογικό βίντεο έδειχνε τον χάρτη της Τουρκίας, «κοκκινίζοντας» εδάφη που ανήκουν στην Ελλάδα, και κυρίως τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Με πληροφορίες από: Defence Blog / Φωτογραφίες Twitter