KF-21: Η Νότια Κορέα διαψεύδει ότι τα ΗΑΕ θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανάπτυξης του stealth μαχητικού

Η Διοίκηση του Προγράμματος Αγορών Άμυνας (DAPA) της Νότιας Κορέας δήλωσε, την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023, ότι οι αναφορές για πιθανή συμμετοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) στο πρόγραμμα ανάπτυξης του stealth μαχητικού αεροσκάφους KF-21 δεν αληθεύουν.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην τακτική ενημέρωση του Υπουργείου Άμυνας, ο εκπρόσωπος της DAPA δήλωσε: «Μετά από έλεγχο με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι πληροφορίες είναι αβάσιμες».

Το περασμένο σαββατοκύριακο, κυκλοφόρησαν πληρφορίες ότι τα ΗΑΕ θα μπορούσαν να αγοράσουν το μερίδιο της Ινδονησίας στο πρόγραμμα KF-21. Νοτιοκορεάτικα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η αρμόδια επιτροπή εξαγορών της αμυντικής βιομηχανίας των ΗΑΕ, έστειλε πρόσφατα επιστολή στη Νότια Κορέα, εκδηλώνοντας την πρόθεσή της να συνεργαστεί με την χώρα για την ανάπτυξη του εθνικού της μαχητικού.

Το προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας διέψευσε αυτήν την πληροφορία και πρόσθεσε: «Λαμβάνοντας υπόψη ότι θέματα που σχετίζονται με τη συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας με άλλες χώρες ενδέχεται να επηρεάζουν τις διπλωματικές σχέσεις, σας ζητούμε να αποφύγετε την αναφορά σε τέτοια ζητήματα».

Ο Πρόεδρος Yoon Seok-yeol είχε πραγματοποιήσει πρόσφατα συνάντηση κορυφής με τον πρόεδρο της Ινδονησίας στην Τζακάρτα  και συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά για να ολοκληρώσουν επιτυχώς το κοινό σχέδιο ανάπτυξης μαχητικών επόμενης γενιάς.

Οι δύο χώρες εκτελούν επί του παρόντος το έργο KF-21 (ινδονησιακή ονομασία IF-X) για την από κοινού ανάπτυξη ενός stealth μαχητικού αεροσκάφους καλύπτοντας από κοινού το κόστος του έργου.

Τον Ιανουάριο του 2016, η Ινδονησία πλήρωσε το 20% του κόστους ανάπτυξης του KF-21, ενώ αποφασίστηκε να παραχθούν 48 μονάδες τοπικά στην Ινδονησία.

Ωστόσο, αφού πληρώθηκε άλλη μία δόση τον Ιανουάριο του 2019, η Ινδονησία, λόγω ελλείματος στον προϋπολογισμό της σταμάτησε να χρηματοδοτεί το έργο.

Με πληροφορίες από: Yonhap / Φωτογραφία αρχείου