KF51: Το Κίεβο διαπραγματεύεται με την Rheinmetall για τους υπερσύγχρονους «Πάνθηρες»

KF51 Panther tank

Η γερμανική αμυντική εταιρεία Rheinmetall  βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, με σκοπό την εξαγωγή του προηγμένου άρματος μάχης KF51 Panther στο Κίεβο, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Armin Papperger, σε συνέντευξή του την Πέμπτη.

«Είμαστε σε συνομιλίες με το Κίεβο για την εξαγωγή του Πάνθηρα», είπε ο Pappberger στη γερμανική  εφημερίδα Handelsblatt, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία ενδιαφέρεται επίσης για το Lynx, το πιο σύγχρονο όχημα μάχης πεζικού της Rheinmetall. 

Ο Pappberger είπε ότι οι παραδόσεις του Panther στην Ουκρανία είναι εφικτές εντός «15 έως 18 μηνών», προσθέτοντας ότι τα τανκς θα μπορούσαν να κατασκευαστούν είτε στη Γερμανία είτε στην Ουγγαρία. 

Η Rheinmetall είναι επίσης ο κατασκευαστής του άρματος μάχης Leopard, το οποίο οι ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν πρόσφατα να στείλουν στην Ουκρανία, με τις πρώτες μονάδες να αναμένεται να φτάσουν την άνοιξη. Όπως και με το Leopard, η αποστολή του KF51 και του Lynx στο Κίεβο θα έπρεπε να εγκριθεί από τη γερμανική κυβέρνηση. 

Συζήτηση για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής στην Ουκρανία

Το Panther παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την γερμανική εταιρεία σε μια έκθεση στο Παρίσι το περασμένο καλοκαίρι, προβάλλοντάς το ως το ισχυρότερο άρμα μάχης στον κόσμο. Σύμφωνα με τη Rheinmetall, το Panther βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη, αλλά τελικά πρόκειται να αντικαταστήσει το άρμα μάχης Leopard 2 και «προορίζεται να αλλάξει το παιχνίδι στα πεδία μάχης του μέλλοντος».

«Η Ουκρανία πρέπει να σταθεί στη θέση της σε αυτόν τον πόλεμο – και μόλις τελειώσει, η χώρα χρειάζεται ασφάλεια», είπε ο Papperger στη συνέντευξη. «Γι’ αυτό είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε ένα εργοστάσιο για την παραγωγή του Panther και στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από: CNN / Φωτογραφία αρχείου Reuters