Κιργιστάν: Ο καλύτερος «πελάτης» της Τουρκίας – Διαθέτει πλέον και τους τέσσερις τύπους UCAV

Το Κιργιστάν φαίνεται ότι είναι ένας από τους καλύτερους «πελάτες» της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας καθώς όπως έκανε γνωστό σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της προεδρίας, η χώρα της κεντρικής Ασίας έχει αγοράσει τέσσερις τύπους τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πλέον γίνεται η δεύτερη χώρα, μετά την ίδια την Τουρκία, που τα θέτει σε επιχειρησιακή λειτουργία.

Συγκεκριμένα, το Κιργιστάν ανακοίνωσε την αγορά του μη επανδρωμένου αεροσκάφους μάχης τύπου Anka, ενώ στο παρελθόν έχει προμηθευτεί τα UAV τύπου TB2 Bayraktar, Akinci και Aksungur, γεγονός που αποδεικνύει τις εξαιρετικές σχέσεις των δύο χωρών στον τομέα των στρατιωτικών προμηθειών και εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Tα Anka

Η οικογένεια των μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου Anka μπορεί να εκτελέσει αποστολές αναγνώρισης, στοχοποίησης, επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών, ενώ σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι Τούρκοι, έχει δυνατότητες αυτόνομης πτήσης και μπορεί να απογειώνεται και να προσγειώνεται από μόνο του. Έχει άνοιγμα φτερών 17,5 μέτρα και μήκος 8,6 μέτρα και μπορεί να πετάει σε υψόμετρο 18.000-23.000 ποδιών για περισσότερες από 30 ώρες.

Το Aksungur

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου Aksungur πραγματοποίησε το 2019 την πρώτη πτήση του. Μπορεί να πετάει για 50 ώρες και να μεταφέρει έως και 750 κιλά ωφέλιμου φορτίου για πυρομαχικά, ενώ ακόμα είναι ικανό για να πραγματοποιεί επιχειρήσεις μεγάλης αντοχής σε υψόμετρο έως 40.000 πόδια. Προορίζεται για την εκτέλεση πολλαπλών αποστολών, όπως συλλογή πληροφοριών, επιτήρησης, αναγνώριση, αλλά και αεροπορικά πλήγματα.

Γι’ αυτό τον σκοπό, το νέο τουρκικό drone Aksungur είναι εξοπλισμένο με πυρομαχικά τύπου MK-2, που τα χρησιμοποιεί σε συνδυασμό με τρεις διαφορετικές (EO/IR) ηλεκτρο-οπτικές/υπέρυθρες κάμερες, δύο διαφορετικά συστήματα καθοδήγησης με λέιζερ τύπου SATCOM Teber, που έχει κατασκευάσει η Roketsan, καθώς επίσης τουρκικής κατασκευής Precision Guidance Kit-82 (HGK-82) και τέλος χρησιμοποιεί τον κινητήρα τύπου PD170.

Τα Akinci

Όντας πολύ μεγαλύτερο από το Bayraktar TB2, η μεγάλη χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου μάχης του Akinci των 1.350 κιλών φέρνει περισσότερα θανατηφόρα όπλα και ευέλικτες ιδέες επιχειρήσεων (CONOPS). Τα ωφέλιμα φορτία όπλων που μπορεί να μεταφέρει το drone περιλαμβάνουν πύραυλο Cirit, μίνι έξυπνα πυρομαχικά Bozok, MAM-L (θερμοβαρικά), MAM–C, αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς (L-UMTAS) και κατευθυνόμενες βόμβες MK-81, MK-82, MK-83 (JDAM).

Το UCAV μπορεί επίσης να οπλιστεί με πυραύλους αέρος-αέρος Gokdogan και Bozdogan και κατευθυνόμενη βόμβα MK-82. Το Akinci τροφοδοτείται από δύο κινητήρες ουκρανικής κατασκευής turboprop που μπορούν να παράγουν ισχύ 450 ίππων ο καθένας. Το μη επανδρωμένο όχημα μπορεί να επιτύχει ταχύτητα 150 kt και μέγιστη ταχύτητα 250 kt με λειτουργική αυτονομία 5.000 χλμ και αντοχή έως και 20 ώρες. Το μέγιστο υψόμετρο του UCAV είναι 40.000 πόδια.

Φωτογραφίες αρχείου Reuters