Kizilelma: Η Baykar σχεδιάζει να κατασκευάσει υπερηχητική παραλλαγή του μη επανδρωμένου μαχητικού

Η τουρκική αμυντική εταιρεία Baykar σχεδιάζει να κατασκευάσει μια υπερηχητική παραλλαγή του μη επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους Kizilelma, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας.

Ο Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ μιλώντας για τα χαρακτηριστικά του Kızılelma, του πρώτου μη επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους της Τουρκίας που αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε εγχώρια, έκανε δηλώσεις σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας.

«Το Kizilelma θα είναι σε θέση να αντιμετπίσει μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς», είπε ο Μπαϊρακτάρ, λογικά αναφερόμενος στα αμερικανικά F-35 που θα αποκτήσει η Ελλάδα, την ώρα που η Τουρκία έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα των stealth μαχητικών. Πρόσθεσε ότι η ταχύτητα του μαχητικού-drone θα είναι αρκετές φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με το τελευταίο drone της Baykar, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης Akinci (UCAV).

«Σχεδιάζουμε ακόμη και να φτιάξουμε μια υπερηχητική (supersonic) παραλλαγή» (με ταχύτητες πτήσης που θα ξεπερνούν το 1.0 Mach).

Σύμφωνα με την τουρκική εταιρεία, το Kizilelma (στην κανονική του έκδοση) θα μπορεί να πετάει για πέντε ώρες και να φτάνει ταχύτητες έως και 800 χλμ/ώρα (500 mph ή 0,64 Mach).

Ο Μπαϊρακτάρ είπε περαιτέρω ότι μόλις ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του Kizilelma, η εταιρεία θα αρχίσει να ασχολείται με το… διάστημα και έχει πολλούς στόχους που θέλει να επιτύχει τα επόμενα 5 έως 10 χρόνια.

«Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ένα σύστημα επικοινωνίας και παγκόσμιου εντοπισμού θέσης με αστερισμούς χαμηλής τροχιάς, καθώς και να αναπτύξουμε τροχιακά οχήματα μεταφοράς», είπε.

Πηγή: Daily Sabah / Φωτογραφία αρχείου