Κολομβία: Επιλέγει γαλλικά Caesar για το πυροβολικό και ισραηλινούς πυραύλους Barak MX για την αεράμυνα

Η Κολομβία έχει επιλέξει τα αυτοκινούμενα πυροβόλα Caesar της γαλλικής Nexter για τον στρατό της και τους πυραύλους Barak της ισραηλινής IAI για την αεράμυνά της, σύμφωνα με την ισπανική αμυντική ιστοσελίδα Infodefensa.

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής φέρεται να έχει διαθέσει 101,7 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά ενός άγνωστου αριθμού οχημάτων πυροβολικού τύπου Caesar από τη Γαλλία, οι οποίες έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια.

Επίσης, πρόκειται να αγοράσει πυραύλους Barak MX που κατασκευάζονται από την Israel Aerospace Industries (IAI). Σύμφωνα με το Info Defensa οι πύραυλοι, αξίας 131,2 εκατομμυρίων δολαρίων, προορίζονται για το σύστημα αεράμυνας του κολομβιανού στρατού.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της Πολεμικής Αεροπορίας της Κολομβίας και της ισραηλινής εταιρείας, αφού τον περασμένο Μάιο ο στρατός της Κολομβίας ενέκρινε την αγορά των ισραηλινών συστημάτων. Η παράδοση των πυραύλων αναμένεται να γίνει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2026.

Ο ιστότοπος αναφέρει ότι οι πύραυλοι MX και Barak 8 προσφέρθηκαν από την IAI στο Ναυτικό της Κολομβίας ήδη το 2017. Δεν είναι ακόμη σαφές ποιος τύπος του πυραύλου πουλήθηκε στην κολομβιανή Πολεμική Αεροπορία.

Όπως έγραψε χθες το Onalert, η Κολομβία βρισκόταν σε συνομιλίες με την γαλλική Dassault, τη σουηδική Saab και τις ΗΠΑ για την πώληση νέων μαχητικών αεροσκαφών. Οι συνομιλίες αυτές όμως «κατέρρευσαν», όπως δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας της χώρας, καθώς δεν μπορούσαν να έρθουν σε συμφωνία με καμία εταιρεία για τον αριθμό των αεροσκαφών που θα παραδοθούν.

Η Κολομβία βρισκόταν «κοντά» στην επιλογή των Rafale, ενώ «στο τραπέζι» υπήρχαν τα Gripen και τα F-16 για να αντικαταστήσουν τον στόλο από τα «γερασμένα» Kfir ισραηλινής κατασκευής.

Με πληροφορίες από: The Defense Post / israeldefense.co.il / Φωτογραφία αρχείου