OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Κομισιόν σε Τραμπ: «Θα επενδύσουμε εμείς στην ευρωπαϊκή άμυνα – Μην εξαπολύσεις εμπορικό πόλεμο»

20/01/2025 - 12:58
Σύνοδος Κορυφής ΕΕ

REUTERS/Fabian Bimmer/Pool/File Photo

Share on FacebookShare on Twitter

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την πρόθεση να προτείνει στον Ντόναλντ Τραμπ να επενδύσει περισσότερο στην άμυνά της για να του ζητήσει σε αντάλλαγμα να μην εξαπολύσει εμπορικό πόλεμο, δήλωσε σήμερα (20.01.2025) ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για την Βιομηχανική Στρατηγική Στεφάν Σεζουρνέ.

«Δεν έχουμε την δυνατότητα να έχουμε έναν εμπορικό πόλεμο και ταυτόχρονα να οικοδομούμε την Ευρώπη της άμυνας», δήλωσε ο ίδιος στο δίκτυο France Inter.

«Η συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι ναι για μία αποσύνδεση» της ευρωπαϊκής άμυνας «και για την θέσπιση ευρωπαϊκών εγγυήσεων ασφαλείας επιπλέον του ΝΑΤΟ, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε με έναν εμπορικό πόλεμο στις πόρτες μας. Και οι εθνικοί προϋπολογισμοί δεν έχουν την δυνατότητα να αυξηθούν παντού κατά 3% του ΑΕΠ στον αμυντικό προϋπολογισμό», εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Το πλεονέκτημα των ΗΠΑ

«Δεν μπορούμε να οργανωθούμε κατά αποτελεσματικό τρόπο, κυρίως στο ανατολικό μέτωπο, εάν έχουμε επιπλέον έναν εμπορικό πόλεμο με τεράστιο για μας κόστος», επέμεινε αναφερόμενος στην βοήθεια προς την Ουκρανία.

Για την υπόθεση μίας δυναμικής ευρωπαϊκής απάντησης σε έναν εμπορικό πόλεμο, ο ευρωπαίος επίτροπος απάντησε: «Δεν μπορώ να σας απαντήσω. Οι Ευρωπαίοι θα υπέφεραν σε περίπτωση αύξησης των δασμών στα αμερικανικά προϊόντα και «το εμπορικό ισοζύγιο με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ ευνοϊκό για τους Ευρωπαίους».

Οι εναλλακτικές λύσεις

«Υπάρχουν δύο πιθανές στρατηγικές, μία επιθετική προσέγγιση και μία αμυντική προσέγγιση. Μπορούμε να δώσουμε μία απάντηση ως προς τους δασμούς, αλλά οι Ευρωπαίοι θα το πληρώσουν», είπε φέρνοντας ως παράδειγμα τις ευρωπαϊκές εταιρείες που αγοράζουν εξαρτήματα από την Boeing. «Πρέπει να είναι κανείς επιθετικός έως ριζοσπαστικός αν χρειάζεται».

Ο Στεφάν Σεζουρνέ μίλησε για μία «αμυντική προσέγγιση η οποία θα συνίσταται στον επαναπροσανατολισμό ορισμένων αγορών στον κόσμο», όπως για παράδειγμα «διακοπή της προμήθειας LNG από το Αζερμπαϊτζάν για να αγοραστεί περισσότερη ποσότητα από τους Αμερικανούς».

Οι δασμοί του Τραμπ

«Ολόκληρος ο κόσμος εξαρτάται από αυτό που θα κάνει απόψε ο Ντόναλντ Τραμπ. Θα υπογραφεί μία σειρά προεδρικών διαταγμάτων. Και πιστεύω ότι ούτε οι Καναδοί, ούτε οι Μεξικανοί, ούτε εμείς, ούτε ο υπόλοιπος κόσμος δεν γνωρίζει ακριβώς το περιεχόμενο αυτών των διαταγμάτων».

Ο Ντόναλντ Τραμπ προτίθεται να επιβάλει, ήδη από σήμερα 20 Ιανουαρίου, δασμούς ύψους 25% σε όλα τα προϊόντα που προέρχονται από το Μεξικό και τον Καναδά. Η Κίνα περιμένει αύξηση κατά 10% των δασμών και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται επίσης στο στόχαστρό του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: ΔΑΣΜΟΙΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗΗΠΑΚΟΜΙΣΙΟΝΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Related Posts

PrSM - THAAD
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Οι ΗΠΑ τετραπλασιάζουν την παραγωγή πυραύλων PrSM και THAAD εν μέσω του πολέμου με το Ιράν

25/03/2026 - 17:02
Eurofighter
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Eurofighter: Τουρκία και Βρετανία υπέγραψαν σύμβαση πολλών δισεκατομμυρίων για την εκπαίδευση και την υποστήριξη των νέων μαχητικών

25/03/2026 - 15:46
στρατιωτική παρέλαση
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Τα όπλα που «έκλεψαν» την παράσταση στην στρατιωτική παρέλαση: Από τις SeaHake Mod4, στους «Κένταυρο» και «Υπερίων» [pics]

25/03/2026 - 14:01

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1896 ο Λεωνίδας Πύργος γίνεται ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ διευρύνει την ουδέτερη ζώνη στον Λίβανο – Η επιχείρηση κατά του Ιράν συνεχίζεται»

Ιράν: «Έχουμε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν χερσαία επιχείρηση στα νησιά μας, μέσω γειτονικής χώρας»

ΗΠΑ: «Ο Τραμπ θα πλήξει ακόμη πιο σκληρά το Ιράν εάν δεν αποδεχτεί την ήττα του», προειδοποιεί ο Λευκός Οίκος

NYT: Το Ισραήλ προσπαθεί να καταστρέψει την ιρανική βιομηχανία όπλων μέσα σε 48 ώρες, πριν κάνει συμφωνία ο Τραμπ

To Ιράν απειλεί με επιθέσεις και στο στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ στην Ερυθρά Θάλασσα, «αν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν οποιαδήποτε χερσαία δράση»

Ισραήλ: Η κυβέρνηση ενέκρινε την επιστράτευση 400.000 εφέδρων – «Πράσινο φως» για νέα πλήγματα σε Ιράν και Χεζμπολάχ

Ιράν: Η Ρωσία απομακρύνει το προσωπικό της από τον πυρηνικό σταθμό Μπουσέρ

Top News

Εριέττα Κούρκουλου - Βύρωνας Βασιλειάδης: Φωτογραφίες από την απόδραση στο Ναύπλιο με τους γιους τους

Ο Έλληνας πρέσβης διόρθωσε το «Μακεδονία» της Μελάνια Τραμπ και «πρόλαβε» μεγάλο ατόπημα

Κόνι Μεταξά: Δεν είμαι ανοιχτή σε νέο έρωτα, περνάω ωραία μόνη 

Σίσσυ Χρηστίδου σε Κωνσταντίνο Βασάλο: «Μπορεί να μένουμε σε μία ιστορία που είναι πολύ τοξική, αλλά να μην το ξέρουμε»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert