Lancet – KUB: Η Ρωσία χρησιμοποιεί «με επιτυχία» τα drones καμικάζι σε επιχειρήσεις στην Ουκρανία

Τα ρωσικά drones καμικάζι KUB και Lancet χρησιμοποιούνται εντατικά και με επιτυχία σε επιχειρήσεις μάχης στην Ουκρανία, δήλωσε στο TASS την Τετάρτη η κρατική εταιρεία τεχνολογίας Rostec.

«Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη KUB και Lancet έχουν αποδείξει την αξία τους σε συνθήκες μάχης. Και τα δύο drones είναι αρκετά γρήγορα, αθόρυβα, εύχρηστα, ικανά να καλύψουν απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων και διαθέτουν υψηλή ακρίβεια», δήλωσε η Rostec.

Τα drones χρησιμοποιούνται βασικά για να χτυπήσουν απομακρυσμένους επίγειους στόχους. «Συγκεκριμένα, το Lancet είναι εξαιρετικά αυτόνομο και φέρει ένα οπτικο-ηλεκτρονικό σύστημα που βοηθά στην ανεξάρτητη αναγνώριση και καταστροφή ενός στόχου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας. Έχουν χρησιμοποιηθεί εκτεταμμένα και στις επιχειρήσεις της Ρωσίας στη Συρία.

Το drone KUB κατασκευάστηκε από την ZALA Aero (μέλος του Ομίλου Καλάσνικοφ εντός της Rostec). Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος φέρει κεφαλή 3 κιλών, μπορεί να λειτουργεί για 30 λεπτά και να επιταχύνει στα 130 χιλιόμετρα την ώρα. Τα πυρομαχικά του KUB πέρασαν με επιτυχία τις κρατικές δοκιμές τον Νοέμβριο του 2021. Οι μαζικές παραδόσεις του στα ρωσικά στρατεύματα είχαν προγραμματιστεί για το 2022.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Lancet αναπτύχθηκε επίσης από την ZALA Aero και διαθέτει πολλά συστήματα στόχευσης που βασίζονται σε συντεταγμένες, οπτοηλεκτρονική και συνδυασμένη τεχνολογία. Το drone μπορεί να χτυπήσει στόχους σε εμβέλεια 40 km και έχει μέγιστο βάρος απογείωσης 12 kg.

Με πληροφορίες από: TASS / Φωτογραφία Twitter