Λαβρόφ: «Δεν θα επιτρέψουμε μεταφορά S-300 στην Ουκρανία»

Εδώ και κάποιες ημέρες έχει φουντώσει η συζήτηση για τη μεταφορά S-300 και άλλων ρωσικής κατασκευής όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία.

Πρώην χώρες της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και χώρες συνδεδεμένες με το Σοβιετικό μπλοκ την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, διαθέτουν παρόμοια συστήματα.

Ακόμη και οι ΗΠΑ λέγεται ότι διαθέτουν σύστημα S-300, το οποίο μάλιστα προμηθεύτηκαν από τη Λευκορωσία για να το αναλύσουν και να το «αποκρυπτογραφήσουν».

Η συζήτηση αναζωπυρώθηκε όταν έγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνεννοήσεις με τους συμμάχους τους για την αποστολή οπλικών συστημάτων ρωσικής κατασκευής στην Ουκρανία, καθώς είναι οικεία στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Σύμφωνα με Αμερικανό Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή, ήδη έχουν φτάσει στην Ουκρανία συστήματα S-300.

Όπως έγινε γνωστό, η Σλοβακία ήδη προθυμοποιήθηκε να στείλει S-300 στην Ουκρανία, υπό τον όρο ότι το αντιαεροπορικό σύστημα θα αντικατασταθεί από εφάμιλλο δυτικό.

Η είδηση αυτή φαίνεται πως «θορύβησε» τη Μόσχα, με τον Σεργκέι Λαβρόφ να δηλώνει πως οποιαδήποτε εφοδιαστική αλυσίδα όπλων ρωσικής κατασκευής προς την Ουκρανία θα αποτελέσει στόχο για τις ρωσικές δυνάμεις και ότι η Μόσχα δεν θα επιτρέψει μια τέτοια μεταφορά.

Υπενθυμίζεται πως ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν εξετάζεται η αποστολή των ελληνικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας τύπου S-300 στο πλαίσιο της αμυντικής συνδρομής προς την Ουκρανία, απάντησε με ένα κατηγορηματικό «όχι».