Leclerc: «Στο τραπέζι» τα γαλλικά άρματα μάχης για την Ουκρανία – Δεν έχει ληφθεί ακόμα η απόφαση

Η Γαλλία δεν έχει εγκρίνει ακόμη την αποστολή των αρμάτων μάχης Leclerc για την Ουκρανία, αλλά υπόσχεται να βοηθήσει το Κίεβο με την ενίσχυση της αεράμυνας, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Καθρίν Κολονά, κατά την επίσκεψή της στην Οδησσό.

«Όπως ίσως γνωρίζετε, ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, εμπιστεύτηκε τον Υπουργό Άμυνας να εξετάσει αυτό το θέμα. Μέχρι στιγμής μπορώ να πω ότι η απόφαση δεν έχει ληφθεί. Αλλά καμία απόφαση δεν είναι εκτός του πεδίου των δυνατοτήτων», δήλωσε η Κολονά όταν ρωτήθηκε για πιθανή προμήθεια των βαρέων αρμάτων μάχης Leclerc στην Ουκρανία.

«Συζητάμε συνεχώς τις ανάγκες της Ουκρανίας στον αμυντικό τομέα. Το γεγονός ότι αυτή η πτυχή ήταν το κύριο σημείο της συζήτησής μας με τον Υπουργό Άμυνας το αποδεικνύει αυτό», πρόσθεσε. Δήλωσε επίσης ότι αυτή τη στιγμή, η απόκτηση πρόσθετων συστημάτων αεράμυνας αποτελεί προτεραιότητα για την Ουκρανία.

«Αυτό ζήτησε χθες ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας. Νομίζω ότι θα ανταποκριθούμε σε αυτό το αίτημα άμεσα», δήλωσε η Γαλλίδα ΥΠΕΞ.

Η Élisabeth Borne, η πρωθυπουργός της Γαλλίας, ανέφερε στις 25 Ιανουαρίου ότι η Γαλλία συνέχιζε να εξετάζει το ενδεχόμενο να παραδώσει τα βαριά άρματα μάχης Leclerc στην Ουκρανία. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Γαλλίας, έθεσε τους όρους για την προμήθεια βαρέων αρμάτων μάχης και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή «τίποτα δεν αποκλείεται».

Με πληροφορίες από: Ukrainska Pravda / Φωτογραφία Reuters