Leclerc XLR: Ο γαλλικός στρατός παρέλαβε το πρώτο αναβαθμισμένο άρμα μάχης – Ξεκίνησε η παραλαβή των Caesar [vid,pics]

Ο στρατός Ξηράς της Γαλλίας παρέλαβε στα μέσα Νοεμβρίου 2023, το πρότυπο τεθωρακισμένο άρμα μάχης Leclerc στην αναβαθμισμένη έκδοση XLR.

«Η πρώτη ανακαινισμένη έκδοση του Leclerc (XL-R) έφτασε στο 501 Σύνταγμα Αρμάτων Μάχης. Ένα άρμα μάχης τέταρτης γενιάς εξοπλισμένο με ένα καινοτόμο και ολοκληρωμένο οπλικό σύστημα εντός του πυργίσκου SCORPION», δήλωσε η μονάδα του γαλλικού στρατού στην επίσημη σελίδα τους στο Facebook.

Τον Ιούνιο του 2021, η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (DGA) παρήγγειλε 50 «αναβαθμισμένα» άρματα μάχης Leclerc εκσυγχρονισμένα στο πρότυπο XLR ως μέρος του προγράμματος SCORPION, με στόχο τον εφοδιασμό του στρατού με 200 μονάδες έως το 2030.

«Ο εκσυγχρονισμός του Leclerc, που βρίσκεται σε υπηρεσία από το 1993, αποτελεί μία από τις επτά επιχειρήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος SCORPION, με στόχο την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό των δυνατοτήτων μάχης του στρατού», διευκρίνισε το Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας.

Για να προσαρμοστεί στις εξελισσόμενες απειλές, οι αμυντικές του ικανότητες έχουν ενισχυθεί έναντι αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και αντιαρματικών πυραύλων. Επιπλέον, διαθέτει τώρα έναν νέο τηλεκατευθυνόμενο πυργίσκο, ενώ έχει εξοπλιστεί με νέο σύστημα ελέγχου πυρός.

Το αναβαθμισμένο άρμα μάχης Leclerc θα παραμείνει σε υπηρεσία μέχρι την άφιξη του μελλοντικού γαλλογερμανικού συστήματος μάχης εδάφους, Main Ground Combat System (MGCS), που αναμένεται μέχρι το 2040.

Παραδόθηκαν τα πρώτα Caesar

Ο Σεμπαστιάν Λεκορνύ, Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, ανακοίνωσε πρόσφατα την επίσημη παράδοση της πρώτης παρτίδας αυτοκινούμενων πυροβόλων Caesar στον γαλλικό στρατό, αντικαθιστώντας αυτά που αποστέλλονται στην Ουκρανία ως μέρος της αμυντικής βοήθειας.

Ο Λεκορνύ δήλωσε ότι οι μονάδες πυροβολικού έχουν ήδη ενσωματώσει τα νέα όπλα, τονίζοντας ότι η παραγωγή συστημάτων πυροβολικού έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η κατασκευάστρια εταιρεία Nexter θα προμηθεύσει με επιπλέον έξι συστήματα πυροβολικού Caesar την Ουκρανία, επιπλέον των 18 μονάδων που έχουν ήδη παραδοθεί από τα αποθέματα του γαλλικού στρατού, μαζί με τα 12 που αγόρασε απευθείας από την Nexter KNDS το Κίεβο.

Με πληροφορίες από: Defence Blog