Leopard 2: Η Ιταλία διαπραγματεύεται την προμήθεια των σύγχρονων αρμάτων μάχης

Η Ιταλία διαπραγματεύεται την αγορά νέων τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2 από τη Γερμανία, όπως αναφέρουν πληροφορίες του ιταλικού περιοδικού RID (Rivista Italiana Difesa). Σύμφωνα με τους Ιταλούς, οι συζητήσεις βρίσκονται υπό εξέλιξη σε προχωρημένο στάδιο και αφορούν έναν άγνωστο αριθμό τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης Leopard στην διαμόρφωση 2A7 ή στην διαμόρφωση 2A8, με εκτιμώμενο κόστος μεταξύ 4 έως 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το OnAlert είχε γράψει για τα σενάρια που είχαν προκύψει αναφορικά με το συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα, με αφορμή τις δηλώσεις που είχε κάνεις ο Ιταλός Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού κατά την διάρκεια ακρόασης στην συνεδρίαση της Επιτροπή Άμυνας του ιταλικού Κοινοβουλίου στις 21 Φεβρουαρίου. Ο ίδιος είχε τονίσει υπάρχει ανάγκη για ανανέωση και εκσυγχρονισμό των μέσων και των οπλικών συστημάτων του ιταλικού Στρατού Ξηράς, με «φήμες» να αναφέρονται στα τεθωρακισμένα άρματα μάχης τύπου Leopard 2A7 και σε τεθωρακισμένα άρματα μάχης τύπου CV90.

Ιταλικές πηγές πληροφόρησης είχαν δηλώσει προηγουμένως στο Defense News ότι υπάρχει μια ανάγκη για την απόκτηση 250 τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης, εκ των οποίων τα 125 θα μπορούσαν να ήταν αναβαθμισμένα κύρια άρματα μάχης τύπου C1 Ariete, με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα 125 άρματα μάχης να καλυφθούν από εξοπλιστικό πρόγραμμα, που ενδεχομένως σχετίζεται με τα γερμανικής κατασκευής Leopard 2 στις πιο πρόσφατες διαμορφώσεις τους.

Μια τέτοια αγορά θα ενίσχυε τις δυνατότητες του ιταλικού Στρατού Ξηράς καθώς να εξυπηρετούσε και την επιζητούμενη διαλειτουργικότητα με άλλες συμμαχικές στρατιωτικές δυνάμεις εντός πλαισίου NATO. Το ιταλικό περιοδικό τονίζει ότι αν τελικά καταλήξουν οι δύο πλευρές στην προμήθεια των τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης, τότε η συμφωνία θα ήταν διακυβερνητική.

Φωτογραφία αρχείου