Leopard 2: «Κάνουν πίσω» Δανία και Ολλανδία – Δεν θα στείλουν άρματα μάχης στην Ουκρανία

Οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας και της Δανίας ανακοίνωσαν ότι δεν θα παραδώσουν άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, αναφέρει η γερμανική Die Welt.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είπε ότι τα μόνα τανκς που θα μπορούσε να παράσχει η χώρα του θεωρητικά θα ήταν τα 18 άρματα μάχης Leopard 2 που μισθώθηκαν στη χώρα από τη Γερμανία. Και οι δύο χώρες αποφάσισαν ότι αυτά τα άρματα μάχης δεν είναι διαθέσιμα για την Ουκρανία.

Η κυβέρνηση της Δανίας, η οποία διαθέτει 44 άρματα μάχης στο οπλοστάσιό της απόφάσισε δεν θα συμμετάσχει στον συνασπισμό αρμάτων μάχης της Γερμανίας, αναφέρει η Die Welt. Ωστόσο, τόσο η Ολλανδία όσο και η Δανία έχουν δεσμεύσει οικονομικούς πόρους για τoν εκσυγχρονισμό 100 Leopard 1.

Η Φινλανδία δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία. Η Welt αναφέρθηκε σε ένα πρόσφατο άρθρο της Wall Street Journal από τις 9 Φεβρουαρίου, στο οποίο ένας ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ φέρεται να είπε ότι η Φινλανδία πιθανότατα δεν θα ανακοινώσει καμία απόφαση μέχρι να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας δήλωσε στις 14 Φεβρουαρίου μετά τη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας του NATO στις Βρυξέλλες ότι εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι η Φινλανδία θα παράσχει τα Leopard 2. «Σήμερα, ο Φινλανδός υπουργός Άμυνας είπε ότι είναι πολύ κοντά στη λήψη μιας απόφασης», πρόσθεσε ο Μάριους Μπλάζακ.

Πηγή: Kyiv Independent / Φωτογραφία αρχείου Reuters