Leopard 2: Πιέσεις στον Σολτς να δώσει τανκς στην Ουκρανία αφού η Γαλλία στέλνει τα AMX-10 RC

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεχόταν σήμερα πιέσεις από μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού να εγκρίνει την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Γαλλίας ότι θα στείλει στο Κίεβο τα AMX-10 RC. «Το επιχείρημα που προτάσσει συνεχώς η καγκελαρία, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία δεν πρέπει να αναλαμβάνει μόνη της πρωτοβουλίες, καταρρίφθηκε εντελώς», δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής Άμυνας της Μπούντεσταγκ Μαρί- Άγκνες Στρακ- Τσίμερμαν των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).

Το Παρίσι δεσμεύθηκε να προσφέρει στο Κίεβο ελαφρά άρματα μάχης γαλλικής κατασκευής AMX-10 RC, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το επιχείρημα των γαλλικών αρμάτων μάχης

Οι Eυρωπαίοι σύμμαχοι της Ουκρανίας της έχουν ήδη προσφέρει σοβιετικής κατασκευής άρματα μάχης, αλλά, μέχρι στιγμής και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Κιέβου, όχι δυτικής κατασκευής τανκς. «Για μία φορά ακόμη η Γαλλία αναλαμβάνει τον ρόλο που αναμέναμε να αναλάβει η Γερμανία», κατήγγειλε η Στρακ- Τσίμερμαν, σύμφωνα με την οποία «η μπάλα πλέον είναι στο γήπεδο του Βερολίνου».

Η Ουκρανία «πρέπει να κερδίσει για να υπερασπιστεί και την ελευθερία μας και τις αξίες μας και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την υποστήριξη αρμάτων μάχης», υπογράμμισε. Ο Αλεξάντερ Γκραφ- Λάμπσντορφ, επίσης μέλος του FDP και πιθανός νέος πρεσβευτής της Γερμανίας στη Ρωσία, δήλωσε ότι αναμένει πως το θέμα θα συζητηθεί στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η άρνηση του Σολτς

Η κυβέρνηση της Γερμανίας μέχρι σήμερα αρνείται να προσφέρει άρματα μάχης στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η απόφαση αυτή θα πρέπει να ληφθεί σε συνεννόηση με τους δυτικούς συμμάχους και ότι το Βερολίνο και το ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να εμπλακούν άμεσα στον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Το Κίεβο ζητεί κυρίως από το Βερολίνο να του στείλει άρματα μάχης Leopard 2. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του καγκελάριου Σολτς είναι αντίθετοι στις παραδόσεις τέτοιων όπλων, αντίθετα με τους Πράσινους και το FDP.

«Εμείς, η γερμανική κυβέρνηση και ο Γερμανός καγκελάριος, είμαστε πάντα σε στενή συνεννόηση με τους εταίρους και τους φίλους μας, κυρίως με τους Αμερικανούς», εξήγησε σε συνέντευξή της σήμερα το πρωί στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV η Σάσκια Έσκεν συμπρόεδρος του SPD, υπογραμμίζοντας ότι το Βερολίνο «στήριζε την Ουκρανία από την αρχή, προσφέροντάς του όπλα». «Θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε για όσο διάστημα θα είναι απαραίτητο, με βάσει τις στρατιωτικές εξελίξεις και τις ανάγκες», πρόσθεσε.

«Η Γερμανία θα προσαρμόζει πάντα τις αποστολές όπλων προς την Ουκρανία σύμφωνα με τις ανάγκες στο πεδίο των μαχών», δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ, αφού η Γαλλία ανακοίνωσε σχέδιο για την προμήθεια ελαφρών αρμάτων μάχης στο Κίεβο. «Δεν θα σταματήσουμε να προμηθεύουμε με όπλα την Ουκρανία … Θα προσαρμόζουμε πάντα τις αποστολές στις ανάγκες του πεδίου μάχης», δήλωσε ο Χάμπεκ κατά την διάρκεια νορβηγικής επιχειρηματικής διάσκεψης.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες αρχείου Reuters