Leopard 2A4: «Δεν υπάρχει επιχειρησιακή ανάγκη προμήθειας μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης» διευκρίνισε ο ΥΕΘΑ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας απάντησε, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ερώτηση του Στυλιανού Φωτόπουλου, Βουλευτή Α’ Ανατολικής Αττικής του κόμματος «Ελληνική Λύση» αναφορικά με το ενδεχόμενο προμήθειας μεταχειρισμένων τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2A4.

H Ελβετία ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την παραχώρηση 25 αποθηκευμένων αρμάτων μάχης Leopard 2A4 στη Γερμανία. Για να συμμορφωθεί με τους νόμους περί ουδετερότητας της Ελβετίας, το Βερολίνο έχει διαβεβαιώσει τη Βέρνη ότι τα όπλα δεν θα πάνε στο Κίεβο, αλλά θα παραμείνουν στη Γερμανία ή με έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να καλυφθούν ανάγκες είτε των Γερμανών είτε των Ευρωπαίων εταίρων.

Με αφορμή την συγκεκριμένη στρατιωτική συνεργασία Γερμανίας και Ελβετίας για το εν λόγω εξοπλιστικό πρόγραμμα, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης έθεσε σχετική ερώτηση στον ΥΕΘΑ, για το ενδεχόμενο προμήθειας μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2A4. Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε λέγοντας:

«Επί του παρόντος δεν έχει προσδιοριστεί από το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) ειδικότερη επιχειρησιακή αναγκαιότητα προμήθειας μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης Leopard 2Α4 και συναφώς δεν προβλέπεται αντίστοιχο εξοπλιστικό πρόγραμμα στον προσεχή εξοπλιστικό προγραμματισμό. Σε κάθε περίπτωση πάγια προτεραιότητα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι η προμήθεια των αναγκαίων για την Άμυνα της Χώρας οπλικών συστημάτων, κατόπιν μελετών και εισηγήσεων των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων».