OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Leopard: Γιατί παίρνουμε βλήματα 120 χιλ. από τις ΗΠΑ για τα ελληνικά τεθωρακισμένα

31/03/2022 - 13:28
Γερμανία
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Αντώνιος Μυλωνάκης, με θέμα «Παραγγελία βλημάτων Μάχης για τα Leopard, παρά τις υπάρχουσες συμβάσεις των ΕΑΣ με κατασκευάστριες εταιρείες», λέγοντας αρχικά ότι η προμήθεια των πυρομαχικών εκπαιδεύσεως 120 χιλιοστών, πραγματοποιείται για την κάλυψη αδήριτων εκπαιδευτικών αλλά και επιχειρησιακών αναγκών του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ).

Ο ΥΕΘΑ τόνισε πως η ανάθεση της προμήθειας μέσω Διακρατικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ υλοποιήθηκε σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, συγκεκριμένα μάλιστα με το άρθρο 76 του ν.3883/2010 (Α΄167), όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 146 του ν.4782/2021 (Α΄36), σε συνδυασμό με το άρθρο 17 του ν.3978/2011 (Α΄137) και το άρθρο 49 του ν.3433/2006 (Α΄20).

Οι λόγοι που συνηγόρησαν στην επιλογή αυτή αναλύονται ως εξής:

– Η προμήθεια μέσω FMS δίνει τη δυνατότητα άμεσης κάλυψης των επιχειρησιακών απαιτήσεων με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος αγοράς, μέσω των υφιστάμενων αποθεμάτων που τηρούν οι αμερικάνικες Ένοπλες Δυνάμεις για την υποστήριξη των ιδίων ή/και άλλων χωρών – μελών του συστήματος FMS.

– Τα πυρομαχικά που θα αποσταλούν είναι πρόσφατης κατασκευής (διετίας) και ετοιμοπαράδοτα, συνεπώς ελαχιστοποιείται ο χρόνος παράδοσης σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη διαδικασία, ενώ παράλληλα θα αποτραπεί η ανάλωση πυρομαχικών μάχης για λόγους εκπαίδευσης.

– Ο τύπος των συγκεκριμένων πυρομαχικών έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε ασκήσεις του ΕΣ και είναι πιστοποιημένος για σωλήνες πυροβόλων L44 και L45 των αρμάτων LEO του Ελληνικού Στρατού.

– Εξασφαλίζεται η αξιόπιστη και σε βάθος χρόνου παροχή των αναγκαιούντων υπηρεσιών – πιστοποιητικών, καθώς και η παροχή πληροφοριών για όρια ζωής και τυχόν επικαιροποίηση – επέκταση αυτών, πιθανές αναστολές ή περιορισμούς χρήσης και τυποποίηση συνθηκών αποθήκευσης – μεταφοράς καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής των υπόψη υλικών.

– Τα υπόψη πυρομαχικά έχουν υποστεί τη διαδικασία ποιοτικού ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας που προβλέπεται για τον Αμερικάνικο Στρατό.

– Η προμήθεια αυτή διέπεται από την αρχή του μηδενικού οφέλους – μηδενικής ζημίας (“no profit – no loss” concept) με τις ίδιες εγγυήσεις υλικών που ισχύουν και για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

– Αντιθέτως, στην περίπτωση προμήθειας μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών και συμπαραγωγής με την ΕΑΣ ΑΒΕΕ, εκτιμάται ότι το κόστος προμήθειας θα υπερδιπλασιαζόταν, ενώ παράλληλα ο μέσος χρόνος παράδοσης θα κυμαινόταν μεταξύ 18 και 24 μηνών, λόγω των διαδικασιών της συμπαραγωγής, με αποτέλεσμα τη δυσμενή επίδραση στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και στη συμμετοχή των ελληνικών ΕΔ σε διεθνείς και συμμαχικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Τα προβλήματα στην παραγωγή αυτών των βλημάτων

Μάλιστα, ανεξάρτητα από τα παραπάνω, από την πληροφόρηση που έχει περιέλθει, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, η ΕΑΣ ΑΒΕΕ δε διαθέτει την ικανότητα παραγωγής εκπαιδευτικών πυρομαχικών αρμάτων μάχης 120 χιλ., παρά μόνο τη δυνατότητα παραγωγής συγκεκριμένων απαρτίων του βλήματος και αποκλειστικά κατόπιν σχετικής παραγγελίας από την κατασκευάστρια εταιρεία.

Εν κατακλείδι, σε συνδυασμό με τα ως άνω εκτεθέντα, δεν υφίσταται δυνατότητα προμήθειας, μέσω της εταιρείας ΕΑΣ ΑΒΕΕ, του συγκεκριμένου τύπου πυρομαχικού για την κάλυψη των υφισταμένων επιτακτικών αναγκών.

Τέλος, όσον αφορά στην προμήθεια πυρομαχικών μάχης το πρόγραμμα προμήθειας βρίσκεται στη διαδικασία ενεργοποίησης και για την υλοποίησή του θα προβλεφθεί, στους ειδικούς όρους της διακήρυξης, η δυνατότητα συμμετοχής εγχώριων εταιρειών ως υπερεργολάβων ή υποκατασκευαστών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Φωτογραφία αρχείου Intime News

Tags: FMSLEOPARDΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣΕΑΣΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣΗΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣΥΕΘΑ

Related Posts

MQ-9B Seaguardian
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

MQ-9B SeaGuardian: Οκτώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη αγοράζει το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό για 1,52 δισεκατομμύρια ευρώ

24/12/2025 - 19:25
Viper
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-16 Viper: Πλήρης ανάπτυξη για τη συντήρηση εργοστασιακού επιπέδου των αεροκινητήρων των αναβαθμισμένων μαχητικών από το ΚΕΑ

24/12/2025 - 17:54
Νετανιάχου - Ισραήλ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα φτιάξει μια ανεξάρτητη βιομηχανία όπλων – Η «σπόντα» για τα F-35 στην Τουρκία

24/12/2025 - 17:26

Διαβάστε Επίσης

Ουκρανία: 3 εκατομμύρια FPV drones παραδόθηκαν στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις το 2025

Ρωσία: Η πλειοψηφία των Ρώσων αναμένει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει το 2026, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο για «λαθρεμπόριο καυσίμων»

Τουρκία: Ο πιλότος του Falcon-50 είχε εκπέμψει πολλαπλά σήματα κινδύνου πριν από τη συντριβή

MQ-9B SeaGuardian: Οκτώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη αγοράζει το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό για 1,52 δισεκατομμύρια ευρώ

Λιβύη: Τριήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του αντιστράτηγου Μοχάμεντ αλ Χαντάντ, μετά τη συντριβή του αεροσκάφους του στην Τουρκία

Παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο έκαναν τουρκικό ATR-72 και UAV

F-16 Viper: Πλήρης ανάπτυξη για τη συντήρηση εργοστασιακού επιπέδου των αεροκινητήρων των αναβαθμισμένων μαχητικών από το ΚΕΑ

Top News

Ο ΕΟΦ ανακαλεί συμπλήρωμα διατροφής που βοηθάει στον ύπνο

Πάτρα: Παιδιά πήγαν να πουν τα κάλαντα και ζήτησαν να πληρωθούν μέσω IRIS

«Peaky Blinders: The Immortal Man»: Κυκλοφόρησε teaser της ταινίας - Ο Κίλιαν Μέρφι επιστρέφει στον ρόλο του Τόμι Σέλμπι

Θοδωρής Μαραντίνης: Αν γύριζα τον χρόνο πίσω θα έκανα πολλά πράγμα διαφορετικά γύρω από τον χειρισμό του διαζυγίου μου

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert