OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Leopard: Η αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία εξαρτάται από τις οδηγίες της Γερμανίας

16/01/2023 - 17:59
Leopard
Share on FacebookShare on Twitter

Η θέση της Φινλανδίας για τη χορήγηση αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία εξαρτάται από τις οδηγίες της Γερμανίας, δήλωσε σήμερα ο Φινλανδός υπουργός Άμυνας Μίκο Σαβόλα, ο οποίος πρόσθεσε πως η εξαγωγή γερμανικής κατασκευής εξοπλισμού θα απαιτούσε άδεια από τη Γερμανία.

«Εξαρτάται πάρα πολύ από την καθοδήγηση της Γερμανίας το πώς ενεργούμε με αυτά τα άρματα μάχης Leopard. Αυτά απαιτούν γερμανική άδεια εξαγωγής και επιπλέον, η γερμανική αμυντική βιομηχανία έχει έναν πολύ ισχυρό ρόλο σε αυτό, στο πώς μπορεί να αποκτηθεί εξοπλισμός υποκατάστασης», είπε ο Σαβόλα στο Reuters.

Ο Σαβόλα είπε πως το θέμα θα συζητηθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα, πιθανόν πρώτα σε μια συνάντηση στο Ταλίν στην οποία η Εσθονία έχει προσκαλέσει «χώρες με την ίδια νοοτροπία», και στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο Ράμσταϊν στη Γερμανία, όπου ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν αναμένεται να συναντήσει τους ηγέτες της Γερμανίας και της ΕΕ την Παρασκευή.

Εξάλλου, ο Πολωνός πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα πως περιμένει ένα γρήγορο πράσινο φως από τη Γερμανία προκειμένου να παραδώσει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία, πριν από την αναχώρησή του για το Βερολίνο όπου υπολογίζει να συζητήσει κυρίως την παράδοση όπλων στο Κίεβο.

Η Πολωνία πιέζει το Βερολίνο για τα Leopard και τις πολεμικές αποζημιώσεις

Η Πολωνία είχε δηλώσει προηγουμένως πως είναι έτοιμη να παραδώσει στο Κίεβο αυτά τα βαριά άρματα μάχης γερμανικής κατασκευής, αλλά χρειάζεται για να το κάνει μια επίσημη συμφωνία της Γερμανίας.

«Δεν μπορώ να φανταστώ μια κατάσταση όπου μια τέτοια έγκριση δεν δίνεται γρήγορα», δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι στους δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει για το Βερολίνο όπου αναμένεται να συναντηθεί με Γερμανούς πολιτικούς αξιωματούχους από διάφορους πολιτικούς χώρους.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι θα συνεχίσει να προωθεί τα αιτήματά του για περισσότερες αποζημιώσεις από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη διάρκεια της σημερινής επίσημης επίσκεψής του στο Βερολίνο.

Ο Μοραβιέτσκι, μιλώντας στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Βαρσοβίας προτού αναχωρήσει για τη Γερμανία, είπε πως θα συνεχίσει να εγείρει το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων παρά την απόρριψη από τη Γερμανία των αιτημάτων του. Ο Πολωνός ηγέτης αποκάλεσε τις επανορθώσεις από τη Γερμανία «ένα θεμελιωδώς σημαντικό θέμα για όλους τους Πολωνούς».

Τον Οκτώβριο το κυβερνών κόμμα του Μοραβιέτσκι, Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) ζήτησε επίσημα από τη Γερμανία να καταβάλει 1,3 τρισεκ. ευρώ ως αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστη η Πολωνία στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου και της ναζιστικής κατοχής.

Η Γερμανία απέρριψε αμέσως το αίτημα. Η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει πως το θέμα των επανορθώσεων έκλεισε με τη συνθήκη του 1990 ανάμεσα στη Σοβιετική Ένωση, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες που άνοιξε τον δρόμο για τη γερμανική ενοποίηση και διευθέτησε τις εδαφικές διεκδικήσεις που σχετίζονταν με πρώην γερμανικά εδάφη στη σύγχρονη Πολωνία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, DPA, AFP

Tags: LEOPARDΓΕΡΜΑΝΙΑΟΥΚΡΑΝΙΑΠΟΛΩΝΙΑΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Related Posts

Tiger
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

05/12/2025 - 21:10
F-35
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

05/12/2025 - 20:05
Νορβηγία
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

05/12/2025 - 19:05

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Ο Ελληνικός Στρατός (Α’ Σώμα Στρατού) απελευθερώνει τους Αγίους Σαράντα

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Top News

Κακοκαιρία Byron: Φεύγει από την Αττική αλλά όχι από τη χώρα - Οι περιοχές που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Το νέο Δόγμα Μονρόε του Ντόναλντ Τραμπ: Τι σηματοδοτεί η νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την Ευρώπη, την Ουκρανία και τον ανταγωνισμό με την Κίνα

Κρήτη: Καναδός youtuber και vlogger πήγε σε ρακοκάζανο στα Χανιά δοκίμασε αντικρυστό και ξετρελάθηκε

Μητσοτάκης, Κουτσούμπας, Ανδρουλάκης και Τσίπρας χορεύουν πεντοζάλι χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert