Λιθουανία: Ο Α/ΓΕΣ ζητά την αγορά 54 τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης

Σε νέα εξοπλιστικά προγράμματα φαίνεται ότι οδεύει η Λιθουανία, καθώς ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Valdemaras Rupšys, ανακοίνωσε την πρόθεσή του για την προμήθεια έως και 54 τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης, για να ενισχυθεί το οπλοστάσιο των λιθουανικών χερσαίων δυνάμεων, με τον ίδιο να δηλώνει στο τηλεοπτικό δίκτυο TV3: «Προτείνουμε τη μετατροπή ενός μηχανοποιημένου τάγματος πεζικού σε επιλαρχία αρμάτων μάχης».

Ο Λιθουανός Α/ΓΕΣ τόνισε ότι έχει κάνει τις σχετικές συστάσεις και προτάσεις στην κυβέρνηση της χώρας, προκειμένου να δημιουργηθεί μια στρατιωτική μονάδα – επιπέδου μεραρχίας – που θα διαθέτει ικανό αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων και αρμάτων μάχης. Μετά από αυτή την εξέλιξη, η Λιθουανία «μπαίνει στο κάδρο» των ευρωπαϊκών χωρών που συνορεύουν με την Ρωσία (συγκεκριμένα με τον θύλακα του Καλίνινγκραντ) που επιδιώκει να αναβαθμίσει και να εκσυγχρονίσει τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεών της.

Παρόμοιες κινήσεις έχουν ήδη δρομολογηθεί και σε ένα βαθμό υλοποιηθεί από την Πολωνία, η οποία υπέγραψε συμφωνία αξίας περίπου 4,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά 250 προηγμένων τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης M1A2 Abrams SEPv3 από τις ΗΠΑ (μαζί με 116 μεταχειρισμένα Abrams παλαιότερης έκδοσης), αλλά και συμβάσεις αξίας 5,76 δισεκ. δολαρίων για άρματα μάχης τύπου K2 και πυροβόλα τύπου K9 από τη Νότια Κορέα.

Πρόσφατα, η Ρουμανία εξέφρασε το ενδιαφέρον της για την προμήθεια έως και 54 τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου M1 Abrams, ενώ και η Τσεχία θέλει να αντικαταστήσει μερικά από τα ξεπερασμένα άρματα μάχης σοβιετικής κατασκευής με ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα που αφορά την απόκτηση νέων τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2A7+ από τη Γερμανία.

Φωτογραφίες αρχείου Reuters