LRHW: Οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν φέτος το πρώτο υπερηχητικό πυραυλικό σύστημα

Η άτυπη «κούρσα εξοπλισμών» και ο σκληρός ανταγωνισμός ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και ειδικά στον τομέα υπερηχητικών πυραυλικών συστημάτων αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες των Αμερικανών και αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο από δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ αλλά και από τις διαδικασίες που κινούνται για την επιχειρησιακή λειτουργία του πυραυλικού συστήματος «LRHW».

Στο πλαίσιο αυτό, έγινε γνωστό ότι ο Στρατός Ξηράς των ΗΠΑ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει το 2023 δύο ακόμα δοκιμές του υπερηχητικού πυραύλου με την κωδική ονομασία «Long Range Hypersonic Weapon», ώστε να θέσει την πρώτη συστοιχία σε επιχειρησιακή λειτουργία, μαζί με την κρίσιμη υποστήριξη και συμμετοχή του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Μάλιστα, οι δοκιμές αυτές θα έχουν μεγάλη συμβολική και ιστορική αξία, διότι για πρώτη φορά το U.S Army και U.S Navy θα πραγματοποιήσουν από κοινού την πλήρη εκτόξευση του υπερηχητικού πυραύλου.

Τμήμα του συστήματος LRHW.

Το υπόβαθρο του προγράμματος

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανάπτυξης υπερηχητικών πυραύλων είχε ξεκινήσει ήδη από το 2010 ωστόσο στη συνέχεια «πάγωσε» και ενεργοποιήθηκε πάλι πριν από πέντε χρόνια, σε μια προσπάθεια των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων να προωθήσουν τον εκσυγχρονισμό οπλικών συστημάτων και μέσων, με την παράλληλη ανάπτυξη νέων στρατιωτικών τεχνολογιών.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ανάπτυξης του LRHW, ο αμερικανικός Στρατός Ξηράς έχει αναλάβει την κατασκευή του υπερηχητικού οχήματος ολίσθησης (hypersonic glide vehicle), ενώ το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό έχει αναλάβει την κατασκευή του συστήματος πρόωσης δύο σταδίων του πυραύλου.

An infographic showing the common boost-glide vehicle and missile design that the Army and Navy are both using in their LRHW.

Η εμβέλεια του πυραύλου

Σύμφωνα με στοιχεία που είχαν δώσει στη δημοσιότητα οι Αμερικανοί, η εμβέλεια του LRHW πραγματικά τρομάζει και εντυπωσιάζει, διότι θα μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση μεγαλύτερη από 2.775 χιλιόμετρα. Συγκριτικά, αξίζει να σημειωθεί ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι μικρής εμβέλειας (ATACMS), που βρίσκονται επί του παρόντος σε υπηρεσία, μπορούν να χτυπήσουν εχθρικούς στόχους περίπου 300 χιλιόμετρα.

Το πυραυλικό σύστημα LRHW είναι ικανό να αναπτύσσει ταχύτητες πέντε φορές μεγαλύτερες από την ταχύτητα του ήχου (Mach 5+), και σε συνδυασμό με την ικανότητα ελιγμού των βλημάτων, θα αποτελεί το κατάλληλο όπλο για την αποτελεσματική καταστροφή καλά προστατευμένων και υψηλής σημασίας στόχων. Όπως ανέφεραν οι αμερικανικές αρχές, ο στρατός θα συνεχίσει την παράδοση των υπόλοιπων στοιχείων του LRHW με στόχο το δημοσιονομικό έτος 2023 όταν και η πρώτη συστοιχία των πυραυλικών συστημάτων θα τεθεί στο πεδίο, με την παράδοση πραγματικών βλημάτων.