OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Αποστολές για το Πολεμικό Ναυτικό από το Ιόνιο έως τον Κόλπο του Άντεν: «Σκιά» του «ANADOLU» φρεγάτα του Στόλου

30/04/2024 - 05:10
φρεγάτα
Share on FacebookShare on Twitter

*Του Κώστα Σαρικά

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας οι προετοιμασίες της φρεγάτας «ΨΑΡΑ», η οποία πρόκειται τις επόμενες εβδομάδες να αντικαταστήσει την φρεγάτα «ΥΔΡΑ» στο πλαίσιο της συμμετοχής της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «ΑSPIDES».

Η καθημερινή ενημέρωση που φτάνει στο Ναυτικό Επιτελείο από το πλήρωμα της ελληνικής φρεγάτας, η οποία επιχειρεί δύο μήνες στον «καυτό» Κόλπο του Άντεν, αποτελεί χρήσιμο οδηγό για την καλύτερη προετοιμασία του πλοίου που πρόκειται εντός Μαΐου να βάλει ρότα για την ίδια περιοχή.

Ήδη σε δύο περιπτώσεις, η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» έχει εμπλακεί σε περιστατικά με χρήση πραγματικών πυρών και στόχο τα drones των Χούθι, ενώ η επιχειρησιακή εικόνα που διαθέτει προσφέρει πολύτιμα διδάγματα, καθώς για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια Μονάδα του Στόλου συμμετέχει σε πολεμική αποστολή έναντι πραγματικής απειλής. Και μάλιστα με απελευθερωμένους τους κανόνες εμπλοκής, ώστε ο Κυβερνήτης να δράσει άμεσα για την προστασία του πλοίου αλλά και των εμπορικών που συνοδεύει.

φρεγάτα

Την ίδια ώρα μια ακόμη φρεγάτα ΜΕΚΟ, και συγκεκριμένα η «ΣΠΕΤΣΑΙ», συμμετέχει στην επιχείρηση του ΟΗΕ «UNIFIL» στην Ανατολική Μεσόγειο ανοιχτά του Λιβάνου ενώ η τέταρτη και νεότερη ΜΕΚΟ «ΣΑΛΑΜΙΣ» βρίσκεται σε διαδικασία συντήρησης στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Έτσι, το βάρος για τις υπόλοιπες αποστολές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Στόλου, είτε Εθνικές είτε Συμμαχικές, πέφτει πλέον στις παλαιότερες φρεγάτες S κλάσης «ΕΛΛΗ», οι οποίες παρά την ηλικία τους και τα τεχνολογικά υποδεέστερα ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα παραμένουν ετοιμοπόλεμες και προσφέρουν τα μέγιστα, χάρη στις προσπάθειες των πληρωμάτων τους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σημαντικός αριθμός φρεγατών S βρίσκεται ήδη σε αποστολές ή συμμετέχει σε άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες όπως η φρεγάτα «ΚΑΝΑΡΗΣ», η οποία πλέει στο Λιβυκό Πέλαγος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης «IRINI», ενώ και η φρεγάτα «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ» παρέμεινε σε πολυήμερη αποστολή στην Ανατολική Μεσόγειο συμμετέχοντας στη ΝΑΤΟϊκή  αρμάδα SNMG2.

Πολεμικό ναυτικό

Mεταξύ των αποστολών που βρίσκονται σε εξέλιξη περιλαμβάνεται και η διακριτική παρακολούθηση των κινήσεων του τουρκικού αεροπλανοφόρου «ANADOLU», το οποίο τα τελευταία 24ωρα βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος κινούμενο προς Αλβανία, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής άσκησης «NEPTUNE STRIKE 24». Το «ANADOLU», το οποίο έπλευσε τις προηγούμενες ημέρες στο Αιγαίο, συνοδεύεται από την φρεγάτα «SALIH REIS» και την κορβέτα «BUYUKANDA». Ταυτόχρονα, η παρουσία στο Αιγαίο Συμμαχικών αεροπλανοφόρων, όπως το αμερικανικό «EISENHOWER», το οποίο ήδη έχει καταπλεύσει στο Ναύσταθμο της Σούδας αλλά και του γαλλικού «CHARLES DE GAULL» συνεπάγεται σχεδόν πάντα και αίτημα για συνοδεία από ελληνική φρεγάτα.

φρεγάτα

Εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο τα νερά στο Αιγαίο χαρακτηρίζονται «ήρεμα», καθώς οι γείτονες έχουν σταματήσει να προκαλούν σε αέρα και θάλασσα. Κανένας, όμως, δεν μπορεί να εγγυηθεί εάν και πόσο ακόμα αναμένεται να συνεχιστεί η ίδια εικόνα στο Αρχιπέλαγος, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά  στρατιωτικές πηγές. Το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα δείχνει εκ νέου διάθεση αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων ή ακόμα και κυριαρχίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής. Κατά συνέπεια, η ανάγκη εξοπλιστικής ενίσχυσης του Στόλου με καινούργιες σύγχρονες Μονάδες δείχνει να αποτελεί άμεση ανάγκη, η οποία πλέον δεν μπορεί να πάρει περαιτέρω παράταση.

Tags: TCG ANADOLUΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟΦΡΕΓΑΤΑ ΥΔΡΑΦΡΕΓΑΤΕΣ MEKO

Related Posts

ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ
ΓΕΣ

ΓΕΣ: Παραλαβή οχήματος για χρήση ως Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» για την ΔΙΚΑΦΚΑ

21/06/2025 - 15:39
ΜΟΕ
ΓΕΣ

ΜΟΕ: Ο Διοικητής της 31 Μ/Κ ΤΑΞ «ΚΑΜΙΑ» επισκέφθηκε την έδρα της 4ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στην Τουρκία [pics]

20/06/2025 - 21:31
Δένδιας - Ένοπλες Δυνάμεις
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ευρεία σύσκεψη υπό τον Δένδια για την μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης στις Ένοπλες Δυνάμεις

20/06/2025 - 16:44

Διαβάστε Επίσης

Η Καταστροφή των Ψαρών: Η ηρωική απόφαση των Ψαριανών και η ναυτική δύναμη που χάθηκε

Το Ισραήλ «χτύπησε» δύο ιρανικά F-5 και 8 εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων [pics]

Ιράν: «Εξωφρενικά» τα χτυπήματα των ΗΠΑ στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις – «Θα έχουν συνέπειες χωρίς τέλος»

Επίθεση των ΗΠΑ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν: Βόμβες GBU-57 σε Φορντό και Νατάνζ, πύραυλοι Tomahawk στο Ισφαχάν

Φορντό: Το Ιράν προσπαθεί να υποβαθμίσει τις ζημιές στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις μετά το χτύπημα των ΗΠΑ

Υεμένη: «Θέμα χρόνου» η αντίδραση των Χούθι στους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στο Ιράν

Ισραήλ: Δεκάδες τραυματίες στο Τελ Αβίβ από επίθεση του Ιράν με 30 βαλλιστικούς πυραύλους

C-390 Millennium: Σε «best seller» εξελίσσεται το μεταφορικό «φαβορί» για την αντικατάσταση των C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας

Top News

Συγκλονίζει η Αίθρα Λυκουρέζου για την κατάθλιψη: «Ήταν τόσο βαθύ το σκοτάδι που πραγματικά δεν ήθελα να ζω»

MasterChef spoiler: Όσα θα δούμε στην εβδομάδα του μεγάλου τελικού - Το ταξίδι στην Κρήτη και το live

BBC: Οι 3 επιλογές του Ιράν μετά τους βομβαρδισμούς σε πυρηνικές εγκαταστάσεις από τις ΗΠΑ - Θρίλερ με την απάντηση της Τεχεράνης

Μπλεξίματα για τον Άντι Κάρολ στη Μύκονο: Στο αστυνομικό τμήμα μετά από επεισόδιο με τη σύντροφό του

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert