OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Luftwaffe: «Γρίφος για δυνατούς λύτες» η αντικατάσταση των μαχητικών Tornado

12/01/2022 - 04:34
Luftwaffe: «Γρίφος για δυνατούς λύτες» η αντικατάσταση των μαχητικών Tornado
Share on FacebookShare on Twitter

Η Γερμανία συνεχίζει να εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για τον «γρίφο» που είναι η αντικατάσταση των αεροσκαφών Tornado, που αποτελεί αξονικό στοιχείο για το μελλοντικό στόλο μαχητικών της Luftwaffe, της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, σε μια χρονική συγκυρία όπου οι εντάσεις με την Ρωσία αναδεικνύουν την χρησιμότητα και την ανάγκη για ισχυρές γερμανικές και κατ’ επέκταση ευρωπαϊκές αεροπορικές δυνάμεις.

Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν φήμες για την πιθανή επιλογή του Βερολίνου στα αμερικανικά stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35, ωστόσο  οι πολιτικές εξελίξεις με την παρούσα κυβερνητική συμμαχία και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης του μαχητικού αεροσκάφους – εναέριων συστημάτων «Future Combat Air Systems» δημιουργεί ερωτήματα αλλά και εμπόδια για την επιλογή του Joint Strike Fighter.

Luftwaffe

Η αναγκαία απόσυρση των Tornado

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, η κυβέρνηση συνασπισμού επέμεινε στη δέσμευσή της το περασμένο Σαββατοκύριακο, να προχωρήσει την υπόθεση αντικατάστασης των Tornado, με τον «φάκελο» να περιλαμβάνει την εισήγηση της, τότε Υπουργού Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι τα παλαιά αεροσκάφη θα πρέπει να έχουν αποσυρθεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Το 2019, η ίδια είχε αποκλείσει την πιθανότητα προμήθειας των F-35, διότι φοβόταν την αντίδραση της Γαλλίας και της γερμανογαλλικής συνεργασίας, υπό το πρίσμα του αναπτυξιακού προγράμματος «FCAS», με αποτέλεσμα αρκετοί Γερμανοί αξιωματούχοι να στραφούν στην αγορά μεγάλου αριθμού Eurofighter Typhoon και F/A-18 για την Luftwaffe, που θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις ηλεκτρονικού πολέμου αλλά και πυρηνικά πλήγματα, βάσει των δεσμεύσεων της Γερμανίας στο NATO.

Luftwaffe

Εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να πει ξεκάθαρα αν τα stealth μαχητικά F-35 έχουν τεθεί ξανά στο «τραπέζι» των διαβουλεύσεων, δίχως να δώσει λεπτομέρειες αναφορικά με τις πρόσφατες συνομιλίες της Υπουργού Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ και του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, εντούτοις η πρώτη τόνισε ότι «θα εξετάσει όλες τις επιλογές».

Σε «σταυροδρόμι» το Βερολίνο

Βέβαια, η γερμανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την όλη υπόθεση ως «αναγκαίο κακό», διότι από τη μια προωθεί την ατζέντα της μη διάδοσης πυρηνικών όπλων, όμως από την άλλη αναγνωρίζει και αντιλαμβάνεται τις δεσμεύσεις της στη Βορειατλαντική Συμμαχία περί της ετοιμότητας αεροπορικών δυνάμεων για πυρηνική επίθεση.

Luftwaffe

Οι ΗΠΑ προφανώς θα προτιμούσαν ένα αμερικανικό αεροσκάφος που θα αναλάβει το ρόλο εκτέλεσης τέτοιων αποστολών, όμως η στρατηγική εταιρική σχέση με τη Γαλλία, λόγω του προγράμματος FCAS περιπλέκει την κατάσταση.Και αυτό γιατί, η συζήτηση και μόνο περί δυνητικής αγοράς των F-35 θα προκαλούσε τρομερές αντιδράσεις από το Παρίσι, ενώ Γάλλοι αξιωματούχοι θα αμφισβητούσαν, δικαίως, τη δέσμευση της Γερμανίας το πρόγραμμα αεροσκαφών και εναέριων συστημάτων έκτης γενιάς.

Επιπροσθέτα, δημιουργούνται ερωτήματα για την συνύπαρξη των δύο μαχητικών, αν και οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη συνεργασία Dassault – Airbus δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ιδιαίτερα «θετικές». Συνεπώς, μένει να φανεί το επόμενο χρονικό διάστημα ποια θα είναι η πορεία που θα ακολουθήσει η Luftwaffe.

Tags: EUROFIGHTER TYPHOONF-35FCASLUFTWAFFESTEALTHTORNADOΓΕΡΜΑΝΙΑΗΠΑΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ

Related Posts

ΗΠΑ - Καναδάς
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

05/12/2025 - 09:08
SPIKE NLOS - όπλα - δόγμα αποτροπής
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

05/12/2025 - 05:03
ΚΙΜΩΝ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

04/12/2025 - 20:00

Διαβάστε Επίσης

Γαλλία: Άνοιξε πυρ εναντίον drones πάνω από τη βάση των υποβρυχίων της γαλλικής δύναμης αποτροπής

ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ταχύπλοο που φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά – 4 νεκροί [vid]

Ισραήλ: Αύξηση στρατιωτικών δαπανών στα 34 δισ. προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2026

Μαδούρο: Ζήτησε από τον Τραμπ να κρατήσει 200 εκατομμύρια και αμνηστία 100 αξιωματούχων του για να αποχωρήσει από τη Βενεζουέλα

Κακοκαιρία Byron: Σε δυτική και βόρεια Αττική τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει - Τα 7 σημεία που παραμένουν στο επίκεντρο

Τάσος Ξιαρχό προς Κόνι Μεταξά: Αυτά τα καραγκιοζιλίκια εγώ δεν τα θέλω και δε τα σηκώνω

Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρόσεχε τους διπλανούς της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert