Lynx: Η γερμανική Rheinmetall ξεκινάει την παραγωγή του σύγχρονου ΤΟΜΑ στην Ουγγαρία

Η γερμανική Rheinmetall ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ότι ξεκίνησε την αρχική φάση παραγωγής του νέου της οχήματος μάχης πεζικού Lynx στην Ουγγαρία.

Η αρχική παραγωγή χαμηλής ταχύτητας (LRIP) περιλαμβάνει την κατασκευή του πυργίσκου μεσαίου διαμετρήματος Lance καθώς και πρόσθετες παραλλαγές του Lynx, είπε η εταιρεία. Η πλήρης παραγωγή (FRP) αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2023.

Η πρόσληψη ειδικευμένου προσωπικού και η εισροή τεχνικού εξοπλισμού για το κέντρο αριστείας Lynx βρίσκεται τώρα σε πλήρη εξέλιξη.

Το ουγγρικό υπουργείο Άμυνας υπέγραψε σύμβαση με τη Rheinmetall τον Σεπτέμβριο του 2020 για την προμήθεια οχημάτων μάχης και συναφών υπηρεσιών αξίας άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στην πρώτη φάση παραγωγής, η Ουγγαρία θα παραλάβει 46 ΤΟΜΑ Lynx και οχήματα διοίκησης και ελέγχου καθώς και εννέα τεθωρακισμένα οχήματα ανάκτησης Bergepanzer 3 Büffel, όλα κατασκευασμένα στη Γερμανία. Σε μια δεύτερη φάση, η κοινοπραξία στην Ουγγαρία θα παράγει επιπλέον 172 Lynx και οχήματα υποστήριξης μάχης. Το πρώτο από αυτά τα οχήματα πρόκειται να παραδοθεί το 2024.

Ένα εργοστάσιο υψηλής τεχνολογίας για αυτό το σύγχρονο ΤΟΜΑ βρίσκεται τώρα υπό κατασκευή στο Zalaegerszeg της Ουγγαρίας. Αυτό το κέντρο αριστείας δεν θα συμβάλει μόνο στη διατήρηση και επέκταση της ικανότητας της Ουγγαρίας να αναπτύσσει και να παράγει σύγχρονα οχήματα μάχης, αλλά θα ενισχύσει επίσης την οικονομία της χώρας. Στις 15 Οκτωβρίου 2022 η Rheinmetall παρέδωσε το πρώτο από τα συνολικά 209 οχήματα Lynx στις ουγγρικές ένοπλες δυνάμεις.

Μία πρόταση, βασισμένη στη συμφωνία με την Ουγγαρία, έχει κάνει η γερμανική εταιρεία και στην Ελλάδα. «Η Rheinmetall, προτίθεται να μας παραδώσει 100 οχήματα Marder, με προϋπόθεση την είσοδό μας στο πρόγραμμα πρόσκτησης του νέου Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης, του Lynx», είχε δηλώσει ο ΥΕΘΑ κ.Παναγιωτόπουλος τον περασμένο Οκτώβριο στην Βουλή.