M1 Abrams: Η Ρουμανία θέλει να αγοράσει δεκάδες αμερικανικά τεθωρακισμένα άρματα μάχης

Η Ρουμανία θέλει να αγοράσει δεκάδες προηγμένα αμερικανικά τεθωρακισμένα άρματα μάχης τύπου M1 Abrams, σύμφωνα με όσα δήλωσε πρόσφατα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας, ο οποίος είναι αρμόδιος για τις προμήθειες και τα εξοπλιστικά προγράμματα των ρουμανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ειδικότερα, ο Υποστράτηγος Τέοντορ Ινίκας δήλωσε ότι ο στόχος είναι η δημιουργία μιας επιλαρχίας με M1 Abrams και επί του παρόντος προχωρούν οι διαδικασίες μέσω κοινοβουλίου.

Ακόμα, πρόσθεσε ότι: «Είμαστε στη διαδικασία αποστολής αιτήματος (στις ΗΠΑ) για την προκαταρκτική έγκριση προμήθειας τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου M1 Abrams, μεγέθους επιλαρχίας, ενώ η οποιαδήποτε συμφωνία θα γίνει μεταξύ των δύο κυβερνήσεων». Τέλος, δεν διευκρινίστηκε το χρονοδιάγραμμα για το εξοπλιστικό πρόγραμμα. Μια επιλαρχία  του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ διαθέτει 50 με 60 τεθωρακισμένα άρματα μάχης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, συνορεύουσες χώρες όπως η Πολωνία αλλά και η Φινλανδία έχουν προχωρήσει σε συμφωνίες για να ενισχύσουν και να αναβαθμίσουν τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεών τους, με σύγχρονα οπλικά συστήματα, πυραύλους, άρματα μάχης, κ.ά, συνεπώς η κίνηση της Ρουμανίας έχει βάση και φαίνεται ότι αποτελεί και κυβερνητική προτεραιότητα.