M1 Abrams: Οι πρώτες εικόνες των αμερικανικών αρμάτων μάχης στα ουκρανικά πεδία επιχειρήσεων [pics]

Οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις έδωσαν, για πρώτη φορά, στη δημοσιότητα φωτογραφία ενός αμερικανικής κατασκευής τεθωρακισμένου άρματος μάχης τύπου M1 Abrams, με το χαρακτηριστικό «woodland» καμουφλάζ, γεγονός το οποίο φαίνεται να αποδεικνύει την επιχειρησιακή ανάπτυξη των πανίσχυρων τανκς στα πεδία μάχης.

Σημειώνεται ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ανακοινώσει στις 25 Σεπτεμβρίου, ότι είχαν φτάσει τα πρώτα αμερικανικά άρματα μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, Κιρίλο Μπουντάνοφ, μιλώντας στον ιστότοπο αμυντικών αναλύσεων «The War Zone», είχε υπογραμμίσει ότι τα Abrams θα πρέπει να αναπτυχθούν «με πολύ προσαρμοσμένο τρόπο, για πολύ συγκεκριμένες, καλοφτιαγμένες επιχειρήσεις», διαφορετικά κινδυνεύουν να καταστραφούν.

«Αν απλώς σταλούν στην πρώτη γραμμή για να προσπαθήσουν να διεισδύσουν στις ρωσικές άμυνες δεν θα ζήσουν πολύ στο πεδίο της μάχης», είχε τονίσει στη συνέχεια ο Μπουντάνοφ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεσμεύτηκε στις αρχές του έτους να προμηθεύσει την Ουκρανία με 31 προηγμένα άρματα μάχης Abrams, στην παλαιότερη έκδοση M1-Α1 αφού επί μήνες απέφευγε την ιδέα της ανάπτυξης αυτών των αρμάτων μάχης που δύσκολα συντηρούνται.

Όπως έχουν επισημάνει αρκετοί αναλυτές, τα 31 άρματα μάχης τύπου M1 Abrams, που παρέδωσαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, αποτελούν μια τεράστια αναβάθμιση στις δυνατότητες των ουκρανικών τεθωρακισμένων δυνάμεων. Από την στιγμή που έχουν αναπτυχθεί στα πεδία των μαχών, είναι αναπόφευκτο ότι θα υπάρξουν απώλειες, ωστόσο αυτό που παρέχουν τα συγκεκριμένα άρματα μάχης είναι μεγαλύτερη προστασία και θωράκιση, συγκριτικά με τα σοβιετικής κατασκευής άρματα μάχης που χρησιμοποιούν τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Ουκρανοί.