M51: Η Γαλλία εκτόξευσε με επιτυχία τον βαλλιστικό πύραυλο χωρίς πυρηνική κεφαλή [vid]

Το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο με την επιτυχή εκτόξευση του στρατηγικού βαλλιστικού πυραύλου M51.3. Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε από μία τοποθεσία στην περιοχή Λαντ στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Ο πύραυλος παρακολουθήθηκε σε όλη τη φάση της πτήσης του και η περιοχή της πτώσης εντοπίστηκε στον Βόρειο Ατλαντικό αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα από οποιαδήποτε ακτή, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

«Πρώτη επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση στρατηγικού βαλλιστικού πυραύλου M51.3!», έγραψε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνύ. «Αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει την αξιοπιστία του πυρηνικού αποτρεπτικού μας μέσου και καταδεικνύει την αριστεία του τομέα εκτόξευσης».

Ο πύραυλος M51.3, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να παραδοθεί στο Γαλλικό Ναυτικό το 2025, είναι βασικό στοιχείο της πυρηνικής αποτροπής της Γαλλίας. Αυτή η νέα έκδοση θα έχει βεληνεκές αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα περισσότερα από την προηγούμενη έκδοση M51.2 και θα εξοπλίσει τα τέσσερα πυρηνικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων τρίτης γενιάς που θα αντικαταστήσουν την κλάση Le Triomphant από το 2035. Κάθε πύραυλος μπορεί να μεταφέρει έξι έως δέκα θερμοπυρηνικές κεφαλές τύπου TN 75.

Φωτογραφία Χ