OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

M60 Patton: Αυτά είναι τα τουρκικά τεθωρακισμένα που «ισοπεδώνουν» τη Συρία [pics]

19/10/2019 - 08:39
Τουρκία - Συρία
Share on FacebookShare on Twitter

Η Τουρκία χρησιμοποιεί τα τεθωρακισμένα M60 -A1, τα οποία είναι αναβαθμισμένα από το Ισραήλ για χάρη του τουρκικού στρατού, στην επίθεση της ενάντια στους Κούρδους στη βόρεια Συρία.

Φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα ενημέρωσης, δείχνουν σταθμευμένα τα θρυλικά τουρκικά τεθωρακισμένα M60 Patton κοντά στην τουρκική συνοριακή πόλη Akçakale κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Πηγή της Ειρήνης». Τα τουρκικά M60 αναβαθμίστηκαν από τις Ισραηλινές Στρατιωτικές Βιομηχανίες για χάρη του τουρκικού στρατού μερικά χρόνια πριν. Από τη στιγμή που τα τεθωρακισμένα, υποστηριζόμενα από τουρκικά «γεράκια», εισέβαλαν στη Συρία, εκατοντάδες Κούρδοι έχουν σκοτωθεί και 160.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 70.000 παιδιών, έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους.

M60

Κατά τις δεκαετίες των ’60 και ’70 το M60 Patton ήταν ο στυλοβάτης του στόλου των τεθωρακισμένων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ), πριν αντικατασταθεί από το άρμα μάχης M1 Abrams το οποίο είναι σε υπηρεσία σήμερα. Ωστόσο, περισσότερες από πέντε χιλιάδες Patton παραμένουν σε υπηρεσία με τους Στρατούς δεκαεννιά χωρών. Πριν από λίγα χρόνια η Raytheon παρουσίασε το πακέτο αναβάθμισης «Επέκτασης Υπηρεσιακής Ζωής» (SLEP) το οποίο διαθέτει νέο κινητήρα, σύστημα ελέγχου πυρός και πυροβόλο των 120 χιλιοστών.

Η ισραηλινή αναβάθμιση Sabra

Το εν λόγω M60 Patton συναγωνίζεται με την προϋπάρχουσα αναβάθμιση τριών επίπεδων M60 Sabra  που έγινε από τις Ισραηλινές Αμυντικές Βιομηχανίες για τα άρματα της χώρας. Τα Sabra στην τουρκική υπηρεσία , που ονομάστηκαν M60T, είναι σήμερα ενεργά στα πεδία μαχών της βόρειας Συρίας, ενώ τα παλιότερα μοντέλα Patton «έδειξαν τα δόντια» τους στον πόλεμο της Υεμένης. Τα γηραιά M-60 αντικαταστάθηκαν από πιο προηγμένα και σύγχρονα συστήματα ίδιου τύπου μετά από μία σύμβαση, αξίας 687 εκατομμυρίων δολαρίων, που υπέγραψαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με την πολεμική βιομηχανία του Ισραήλ.

Η ισραηλινή αναβάθμιση Sabra διαθέτει, επίσης, ένα πυροβόλο των 120 χιλ. παρόμοιας απόδοσης συζευγμένο με έναν νέο βλητικό σκοπευτή, όπως επίσης και έναν ανώτερο κινητήρα των 1000 ίππων, ο οποίος αυξάνει την ταχύτητα στα 34 ΜΑΩ. Με την αναβάθμιση Sabra το νέο M60 διαθέτει ενισχυμένη θωράκιση, προσδίδοντας ένα γωνιακό σχήμα στον πύργο. Η θωράκιση περιλαμβάνει την τοποθέτηση της εκρηκτικής αντιδραστικής θωράκισης (ERA) –η οποία είναι πλάκες εκρηκτικών που εκπυρσοκροτούν πρόωρα τους εισερχόμενους πυραύλους και βλήματα –όπως επίσης και πλάκες αρθρωτής θωράκισης.

 

Οι αμυντικοί δεσμοί του Ισραήλ με την Τουρκία έληξαν το 2010, όταν οι σχέσεις μεταξύ των χωρών ξέπεσαν μετά από την προσπάθεια του τουρκικού πολεμικού ναυτικού να επισπεύσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας από τον Ισραήλ.

Το εύλογο ερώτημα που δημιουργείται είναι το εξής: Γιατί η Τουρκία χρησιμοποιεί ως αιχμή του δόρατος τα άρματα μάχης M60 σε μία τόσο μεγάλη επιχείρηση σε αντίθεση με τα πιο σύγχρονα και ισχυρότερα άρματα μάχης Leopard 2;

Με πληροφορίες από: The Jerusalem Post

Tags: M60 PATTONΣΥΡΙΑΤΑΝΚΣΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑΤΟΥΡΚΙΑΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ

Related Posts

Arrow 3
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Arrow 3: Ισραήλ και Γερμανία υπέγραψαν επέκταση σύμβασης ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το σύστημα αεράμυνας

19/12/2025 - 20:13
F127
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F127: Εξοπλισμένες σαν «αστακοί» οι νέες γερμανικές φρεγάτες με 96 κελιά κάθετης εκτόξευσης

19/12/2025 - 18:46
M1A1 Abrams
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Abrams: H Aυστραλία ολοκλήρωσε την παράδοση των 49 αρμάτων μάχης στην Ουκρανία [pics]

19/12/2025 - 17:49

Διαβάστε Επίσης

Μίτσκοσκι: «Για μένα το όνομα Μακεδονία είναι ιερό», λέει ο πρωθυπουργός της γείτονος χώρας

ΗΠΑ: Δεν ανησυχούν για τη «ρητορική στήριξη» της Ρωσίας στη Βενεζουέλα – «Απαράδεκτη» η κατάσταση με το καθεστώς Μαδούρο

Arrow 3: Ισραήλ και Γερμανία υπέγραψαν επέκταση σύμβασης ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το σύστημα αεράμυνας

Ρούμπιο: Έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, «αλλά έχουμε ακόμη δρόμο»

«Στο κόκκινο» το θερμόμετρο στο Αιγαίο: Παραβιάσεις από οπλισμένα τουρκικά F-16 και μία εμπλοκή

F127: Εξοπλισμένες σαν «αστακοί» οι νέες γερμανικές φρεγάτες με 96 κελιά κάθετης εκτόξευσης

Ευθεία απειλή πολέμου από τον Πούτιν στην Ευρώπη: «Κάτω τα χέρια από το Καλίνινγκραντ»

Abrams: H Aυστραλία ολοκλήρωσε την παράδοση των 49 αρμάτων μάχης στην Ουκρανία [pics]

Top News

«Ο Νίκος Παππάς λέει ψέμματα: Με χτύπησε και με γρονθοκόπησε πισώπλατα» λέει ο δημοσιογράφος Νίκος Γιαννόπουλος

Ο Πούτιν απειλεί την Ευρώπη με πόλεμο: Μην τολμήσετε να προχωρήσετε σε αποκλεισμό του Καλίνινγκραντ

Άρης Μουγκοπέτρος: Φοράω το χέρι τρεις μέρες, ήρθαν οι κόρες μου, το χαϊδέψαν και είπαν «μπαμπά το μιμί πέρασε»

Καιρός τα Χριστούγεννα: Βροχές παραμονή και ανήμερα - Οι περιοχές που θα βραχούν σίγουρα και τριήμερη πρόγνωση

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert