MANTIS: Η Γερμανία θα δώσει δύο συστήματα αεράμυνας στη Σλοβακία για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του NATO

Η Σλοβακία και η Γερμανία υπέγραψαν συμφωνία βάσει της οποίας το Βερολίνο θα δωρίσει δύο συστήματα αεράμυνας μικρής εμβέλειας MANTIS για την ενίσχυση των ανατολικών συνόρων της Σλοβακίας με την Ουκρανία, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Άμυνας της Σλοβακίας.

Το πρώτο από τα συστήματα θα παραδοθεί εντός εβδομάδων, είπε το υπουργείο, και η Σλοβακία θα τα παραλάβει χωρίς επιβάρυνση ως μέρος των προσπαθειών του ΝΑΤΟ να ενισχύσει την άμυνα κατά μήκος των μελών της ανατολικής πλευράς.

Το MANTIS (Nächstbereichschutzsystem – NBS) είναι ένα σύστημα προστασίας αεράμυνας πολύ μικρής εμβέλειας που αναπτύχθηκε για την προστασία των βάσεων του γερμανικού στρατού στο Αφγανιστάν.

Παλαιότερα γνωστό ως NBS C-RAM, το πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα αεράμυνας 35 mm έχει αναπτυχθεί από την Rheinmetall Air Defense. Είναι εξοπλισμένο με έξι αυτόματα πυροβόλα των 35 mm, δύο μονάδες αισθητήρων και μια κεντρική μονάδα ελέγχου εδάφους.

Το σύστημα NBS MANTIS βασίζεται στο σύστημα όπλων αεράμυνας Skyshield της Rheinmetall. Το Skyshield είναι ένα αρθρωτό επίγειο σύστημα αεράμυνας μικρής εμβέλειας (SHORAD) που έχει σχεδιαστεί με αυτοματοποιημένα και ευέλικτα χαρακτηριστικά και μεταφέρεται εύκολα.

Με πληροφορίες από: Reuters, Army Technology / Φωτογραφία Wikimedia Commons