Marder: 20 επιπλέον ΤΟΜΑ στέλνει η Rheinmetall στην Ουκρανία – Έρχονται και τα υπόλοιπα 20 στην Ελλάδα

Η Rheinmetall ανακοίνωσε σήμερα, 23 Ιουνίου 2023, πως μετά από έγκριση της γερμανικής κυβέρνησης θα στείλει επιπλέον 20 οχήματα μάχης πεζικού Marder στην Ουκρανία.

Η εταιρεία είχε λάβει παραγγελία για ακόμη είκοσι ΤΟΜΑ στην Ουκρανία από το γερμανικό υπουργείο Άμυνας στα τέλη του περασμένου Μαΐου. Τα οχήματα θα παραδοθούν στο Κίεβο ως τα τέλη Ιουλίου, διευκρίνισε η Rheinmetall.

Η Ουκρανία έλαβε άλλα είκοσι από αυτά τα δοκιμασμένα οχήματα απευθείας από τα υπάρχοντα αποθέματα του γερμανικού στρατού (Bundeswehr). Εκτός από τα Marder που έχουν παραγγελθεί μέχρι σήμερα, η Rheinmetall μπορεί να διαθέσει άλλα εξήντα, παραδίδοντας 10 οχήματα ανά μήνα, διευκρινίζει στην ανακοίνωσή της.

Η σημερινή ανακοίνωση αναφέρεται και στα οχήματα που θα λάβει ο ελληνικός στρατός στο πλαίσιο της κυκλικής ανταλλαγής. «Στο πλαίσιο του προγράμματος »Ringtausch» της γερμανικής κυβέρνησης, η Ελλάδα θα λάβει επίσης 20 Marder IFV, αυτό το καλοκαίρι». Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ήδη παραλάβει 20 ΤΟΜΑ (σύνολο 40), ως αντάλλαγμα για τα BMP-1 που έστειλαν στην Ουκρανία.

Τα οχήματα που διατίθενται είναι ανανεωμένα συστήματα Marder 1A3 που ανήκαν στο παρελθόν στην Bundeswehr. Ήδη από την άνοιξη του 2022, η Rheinmetall άρχισε να αποκαθιστά τα οχήματα μάχης πεζικού σε κατάσταση άμεσης πολεμικής ετοιμότητας με δικά της έξοδα στις εγκαταστάσεις της στο Unterlüß και στο Kassel.