Marder: Δεν επηρεάζεται η συμφωνία Αθήνας – Βερολίνου από την αποστολή των γερμανικών ΤΟΜΑ στην Ουκρανία

Η αποστολή γερμανικών Marder στην Ουκρανία δεν επηρεάζει τη συμφωνία Αθήνας – Βερολίνου για διάθεση στον ουκρανικό στρατό 40 ελληνικών τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης BMP-1, ρωσικής κατασκευής, με τη ταυτόχρονη αντικατάσταση τους από ισάριθμα γερμανικά τεθωρακισμένα. Αυτό αναφέρουν πηγές του υπουργείου Άμυνας στο On Alert, σχολιάζοντας δημοσίευμα του γερμανικού τύπου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής Bild, υπάρχει καθυστέρηση στην παράδοση των «ελληνικών» Marder εξαιτίας της αποστολής τους στην Ουκρανία. «Η συμφωνία Σολτς – Μητσοτάκη για παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία εκτελείται κανονικά», δηλώνουν οι ίδιες πηγές, αποσυνδέοντας το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων των γερμανικών Marder στην Ελλάδα ως αντιστάθμισμα της αποστολής των ρωσικών BMP-1 στην Ουκρανία.

Μέχρι στιγμής ο ελληνικός στρατός έχει αποστείλει μέσω Γερμανίας, στην Ουκρανία, 20 ΒΜP-1 και έχει προμηθευτεί 14 Marder παρότι η συμφωνία προβλέπει ταυτόχρονη αντικατάσταση των ΒΜP από τα Marder. Όπως υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου, τις επόμενες ημέρες αναμένεται η παράδοση των υπολοίπων 6 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης.

Στις 5 Ιανουαρίου, η γερμανική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να στείλει τα συγκεκριμένα τεθωρακισμένα άρματα μάχης στην Ουκρανία, μαζί με μία επιπλέον συστοιχία Patriot, ενώ η Ουάσινγκτον αποφάσισε να στείλει τα ΤΟΜΑ Bradley.

*Κώστας Αλατζάς