Μαριούπολη: «Οι ρωσικές δυνάμεις χτυπούν με βόμβες bunker buster το Azovstal» λένε οι Ουκρανοί

«Η Ρωσία έχει αρχίσει να ρίχνει βόμβες τύπου bunker buster στο περίφημο πλέον χαλυβουργείο Azovstal στη Μαριούπολη, όπου οι Ουκρανοί στρατιώτες αρνούνται να παραδοθούν, δήλωσε χθες ο διοικητής του Συντάγματος Αζόφ, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press. Οι ουκρανικές δυνάμεις παλεύουν «με νύχια και με δόντια» για να κρατήσουν το τμήμα της πόλης την στιγμή που τα ρωσικά στρατεύματα προχωρούν σε ασταμάτητους βομβαρδισμούς.

Ο Ντένις Προκοπένκο, μάλιστα, τόνισε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν ισχυρές διατρητικές βόμβες, ικανές να διαπεράσουν την θωράκιση οχυρωμένων θέσεων και κέντρων του ουκρανικού στρατού, διευκρινίζοντας πως οι άμαχοι βρίσκονται «στη μέση» αφού βρίσκονται σε καταφύγια στις σήραγγες του χαλυβουργείου Azovstal.

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι: «Οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής [και οι σύμμαχοί τους]… γνωρίζουν για τους αμάχους και συνεχίζουν να βομβαρδίζουν συνειδητά το εργοστάσιο». Η Μόσχα υπολόγισε ότι περίπου 2.500 Ουκρανοί στρατιώτες και περίπου 400 ξένοι μισθοφόροι μαχητές είχαν οχυρωθεί μέσα στο εργοστάσιο κατασκευής χάλυβα, ενώ οι Αμερικανοί στην δική τους εκτίμηση για το συγκεκριμένο πεδίο μάχης δήλωσαν ότι δώδεκα ρωσικά τάγματα έχουν αναπτυχθεί για να εξουδετερώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις και να εκκαθαρίσουν την περιοχή.

Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς των Ουκρανών στρατιωτών, αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση τέτοιων πυρομαχικών από τα ρωσικά στρατεύματα είναι αρκετά πιθανή, αφού οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις είχαν ισοπεδώσει το Χαλέπι πριν από μερικά χρόνια, εξαπολύοντας τις τρομακτικές «bunker buster» βόμβες των 500 κιλών τύπου BETAB-500, η οποία έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα, καταφύγια, στρατιωτικό εξοπλισμό, αεροδρόμια, πολεμικά πλοία, ενώ ακόμα έχει την ικανότητα να διεισδύει μέσα από οπλισμένο σκυρόδεμα πάχους έως 1 μέτρου, που καλύπτεται από χώμα. έως και 3 μέτρα.

Φωτογραφίες Reuters