MARS II: Τα γερμανικά πυραυλικά συστήματα έφτασαν στην Ουκρανία [pic,vid]

Τα γερμανικά αυτοκινούμενα συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων (MLRS) τύπου MARS II έφτασαν στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ουκρανός Υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ σε ανάρτηση που έκανε σήμερα στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, μέσω της οποίας ευχαρίστησε την γερμανική κυβέρνηση για την προμήθεια του πυραυλικού συστήματος.

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Τα MLRS τύπου MARS II από τη Γερμανία έφτασαν στην Ουκρανία. Ευχαριστώ τη Γερμανία και προσωπικά την ομόλογό μου μου Κριστίνε Λάμπρεχτ για αυτά τα συστήματα. Οι δυνάμεις του πυροβολικού μας, χαιρετίζουν τους Γερμανούς εταίρους μας!». Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία έχει παραλάβει και άλλα συστήματα πυροβολικού όπως τα περίφημα αμερικανικά HIMARS αλλά και MLRS τύπου M270.

Τα πυραυλικά συστήματα MARS II είναι η γερμανική εκσυγχρονισμένη και προσαρμοσμένη στα ευρωπαϊκά πρότυπα, εκδοχή των αμερικανικού σχεδιασμού MLRS Μ270. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή Kraus-Maffei Wegmann, μπορούν να πλήξουν στόχους σε εμβέλεια έως και 70 χλμ, ανάλογα με τον τύπο των πυρομαχικών που χρησιμοποιεί.

Έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφει στρατεύματα και εξοπλισμό, αντιαεροπορική άμυνα, θέσεις διοίκησης και επικοινωνιών και να τοποθετεί ναρκοπέδια. Η Ουκρανία έχει λάβει μέχρι στιγμής γερμανικά αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Panzerhaubitze 2000. Η Λάμπρεχτ στις 26 Ιουλίου ανακοίνωσε επίσης την παράδοση πέντε αντιαεροπορικών συστημάτων Gepard. Το Κίεβο έχει δηλώσει προηγουμένως ότι χρειάζεται 1.000 οβιδοβόλα, 500 άρματα μάχης και 1.000 drones μεταξύ άλλων βαρέων όπλων για να απωθήσει τα ρωσικά στρατεύματα.

Άλλες χώρες που έχουν προμηθεύσει την Ουκρανία με συστήματα πυροβολικού περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Νορβηγία και την Πολωνία. Η υπουργός Άμυνας Λάμπρεχτ είχε διευκρινίσει τον περασμένο μήνα πως η Γερμανία θα στείλει τρία συστήματα τύπου MARS II, πυραύλους, ανταλλακτικά και θα εκπαιδεύσει τους Ουκρανούς χειριστές των όπλων αυτών του πυροβολικού, ενώ είχε προσθέσει ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα στείλουν αντίστοιχα τέσσερα και τρία ακόμη συστήματα του τύπου.

Δείτε σχετικό βίντεο με την χρήση των πυραυλικών συστημάτων MARS II:

Με πληροφορίες και από: ΑΠΕ – ΜΠΕ