MC-130J: Η USAF επιδεικνύει τις ικανότητές της να εκτοξεύει πυραύλους JASSM από μεταγωγικά αεροσκάφη [pics]

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) επέδειξε πρόσφατα την ικανότητά της στη φόρτωση, εκφόρτωση και τον οπλισμό ενός μεταγωγικού αεροσκάφους MC-130J Commando II με πυραύλους AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missiles (JASSM).

Η επίδειξη ήταν μέρος του προγράμματος Rapid Dragon για την ανάπτυξη της ικανότητας εκτόξευσης πυραύλων από μεταγωγικά αεροσκάφη ως μια ευέλικτη επιλογή ταχείας απόκρισης.

«Δείχνουμε την ικανότητα για το MC-130J, το οποίο είναι ένα C-130 Super Hercules ειδικών επιχειρήσεων, να φορτώνει, να ξεφορτώνει και, αν χρειαστεί, να οπλίζεται με τους πυραύλους JASSM», δήλωσε ο διοικητής της Ομάδας Ειδικών Επιχειρήσεων της USAF, Maj. Anthony Belviso.

«Κάναμε εξάσκηση στη φόρτωση του JASSM, για να διασφαλίσουμε ότι οι διαδικασίες μας είναι σε ετοιμότητα, σε περίπτωση που χρειαστεί να προωθηθούν τα μαχητικά F-16 ή οποιοδήποτε από τα βομβαρδιστικά μας».

Η διαδικασία ξεκινά με το πλήρωμα να λαμβάνει τα δεδομένα στόχευσης από το έδαφος μέσω ενός κόμβου εντολών και ελέγχου πέρα ​​από την οπτική επαφή για το σύστημα διαχείρισης μάχης (BMS). Το BMS μεταφέρει τα δεδομένα στο σύστημα Rapid Dragon.

Μετά την απογείωσή του, το μεταγωγικό απελευθερώνει διαδοχικά τους πυραύλους ώστε να αναπτύξουν τα αλεξίπτωτά τους και να φτάσουν προς τον στόχο.

Βασισμένο στο στρατιωτικό μεταφορικό αεροσκάφος Lockheed Martin C-130 Hercules, το MC-130J Commando II είναι ένα αεροσκάφος μεταφοράς/ειδικών επιχειρήσεων πολλαπλών αποστολών που έχει ανατεθεί στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Έχει μέγιστο βάρος απογείωσης74.389 κιλά, μπορεί να πετάξει 4.828 χιλιόμετρα χωρίς ανεφοδιασμό και με μέγιστο υψόμετρο τα 8.534 μέτρα.

Με πληροφορίες από: The Defense Post / AFCENT