OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Meteor: «Πονοκέφαλος» στη RAF με την ενσωμάτωση των πυραύλων στα F-35B – Θα ξεκινήσει μετά…το 2030

11/06/2025 - 11:47
Meteor

F-35B με πυραύλους τύπου Meteor και AIM-120 AMRAAM στο εσωτερικό της ατράκτου του / Crown Copyright / RAF / Dane Wiedmann

Share on FacebookShare on Twitter

Δυσάρεστα νέα για την βασιλική βρετανική Πολεμική Αεροπορία (RAF) καθώς το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου αποκάλυψε πρόσφατα ότι θα καθυστερήσει για αρκετά χρόνια η ενσωμάτωση των πανίσχυρων πυραύλων αέρος – αέρος μεγάλης εμβέλειας τύπου Meteor στα stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35B.

Ειδικότερα, η αρμόδια Υπουργός Αμυντικών Προμηθειών του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας, Μαρία Ιγκλ απάντησε σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου από βουλευτή της αντιπολίτευσης, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της επιχειρησιακής λειτουργίας των προηγμένων πυραύλων τύπου Meteor.

Στο πλαίσιο αυτό, η Υπουργός απάντησε ότι βάσει του χρονοδιαγράμματος, η ενσωμάτωση των Meteor στο βρετανικό οπλοστάσιο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές της δεκαετίας 2030, γεγονός που σημαίνει ότι η βρετανική κυβέρνηση παραδέχεται δημόσια ότι το συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν θα ολοκληρωθεί πριν το 2029, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό.

F-35B με πυραύλους τύπου Meteor και AIM-120 AMRAAM στο εσωτερικό της ατράκτου του / Crown Copyright / RAF / Dane Wiedmann

Σημειώνεται ότι στόχος των Βρετανών ήταν τα F-35B να εξοπλιστούν με πυραύλους Meteor τουλάχιστον από το 2027 και μετά. Μάλιστα, την ίδια μοίρα έχει και το εξοπλιστικό πρόγραμμα των πυραύλων SPEAR 3, αφού κι αυτοί αναμένεται να εξοπλίσουν τα stealth μαχητικά αεροσκάφη F-35B στις αρχές της δεκαετίας 2030, όπως γράψαμε πρόσφατα στο OnAlert.gr.

Η καθυστέρηση ενσωμάτωσης των πυραύλων τύπου Meteor και SPEAR 3 στα F-35B οφείλεται στην διαχείριση των εξοπλιστικών προγραμμάτων από το Γραφείο Κοινού Προγράμματος, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και τον κύριο ανάδοχο του προγράμματος, Lockheed Martin και επομένως η βρετανική πολιτική ηγεσία δεν ευθύνεται για την χρονοτριβή.

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Φεβρουαρίου 2025, η βασιλική βρετανική Πολεμική Αεροπορία επιβεβαίωσε ότι οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις ενός πυραύλου Meteor σε ένα F-35B είχαν πραγματοποιηθεί με επιτυχία από το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ στη Ναυτική Αεροπορική Βάση Patuxent River, όπως είχαμε αναφέρει στο OnAlert.gr.

Πηγή: UK Defence Journal

Tags: F-35BMETEORRAFSTEALTH ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗΒΡΕΤΑΝΙΑΠΥΡΑΥΛΟΙ ΑΕΡΟΣ-ΑΕΡΟΣ

Related Posts

F-35
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-35: Αμερικανικό stealth μαχητικό εξέπεμψε σήμα κινδύνου πάνω από τον Κόλπο του Ομάν

10/05/2026 - 12:34
G550
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

G550 CAEW: H IAI προτείνει το αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου στην Πολεμική Αεροπορία

10/05/2026 - 12:09
ΕΛΒΟ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΛΒΟ: Συμμαχίες με Rheinmetall και Όμιλο Κοπελούζου για νέο αμυντικό και βιομηχανικό αποτύπωμα

09/05/2026 - 14:37

Διαβάστε Επίσης

Το OnAlert 24 ώρες με τους αμφίβιους καταδρομείς της Λέσβου: CSAR και κρούση με βατραχανθρώπους στο σύγχρονο πεδίο μάχης

Καιρός σήμερα: Μικρή άνοδος θερμοκρασίας και αραιές νεφώσεις – Δείτε αναλυτικά

Τραμπ: «Εντελώς απαράδεκτη» η απάντηση του Ιράν στην αμερικανική πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου

Σαν σήμερα: Το 1967 η χούντα συλλαμβάνει και φυλακίζει στις φυλακές Αβέρωφ τον Ανδρέα Παπανδρέου

To Ιράν απειλεί τα βρετανικά και γαλλικά πλοία που πάνε στη Μέση Ανατολή με «άμεση και αποφασιστική απάντηση»

F-16, Rafale και ελικόπτερα στον Φλοίσβο: Εντυπωσιακές εικόνες από την επίδειξη της Πολεμικής Αεροπορίας

Νετανιάχου: «Ο πόλεμος με το Ιράν δεν έχει τελειώσει – Πρέπει να παραδώσουν το ουράνιο»

Ισραήλ: Ο Αρχηγός των IDF προειδοποιεί ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται επειγόντως περισσότερους στρατιώτες

Top News

Σωτήρης Τσαφούλιας: «Μια φορά ο πατέρας μου πέρασε από δίπλα μου και έφυγε, δεν με γνώρισε»

Παραλήρημα Τραμπ για Ομπάμα και Μπάιντεν - «Το Ιράν παίζει παιχνίδια μαζί μας εδώ και 47 χρόνια, θα τους κοπεί το γέλιο»

Η Βόρεια Κορέα αλλάζει το Σύνταγμα της για τον Κιμ Γιονγκ Ουν: «Άμεση πυρηνική επίθεση αν δολοφονηθεί»

Ελένη Μενεγάκη: Η συγκινητική ανάρτησή της για την γιορτή της μητέρας - «Η δική μου μαμά ήταν το πρώτο μου καταφύγιο»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert