OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

MGCS: «Πρόσω ολοταχώς» για το κοινό άρμα μάχης Γαλλίας και Γερμανίας – Έπεσαν οι υπογραφές για τα ποσοστά των βιομηχανιών

26/04/2024 - 17:25
MGCS

Γαλλικό άρμα μάχης Leclerc.

Share on FacebookShare on Twitter

Οι υπουργοί Άμυνας της Γαλλίας και της Γερμανίας υπέγραψαν σήμερα στο Παρίσι συμφωνία για ένα κοινό πρόγραμμα κατασκευής άρματος μάχης, του MGCS, ορίζοντας τoν καταμερισμό των εργασιών ανάμεσα στη γαλλική και τη γερμανική βιομηχανία, που επιτρέπει να ξεκινήσει η φάση της ανάπτυξης ενός πρότυπου μοντέλου.

Ο Μπόρις Πιστόριους και ο Σεμπαστιάν Λεκορνί σηματοδότησαν την επανέναρξη αυτού του εμβληματικού προγράμματος αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που είχε «βαλτώσει» μετά το ξεκίνημά του το 2017 λόγω βιομηχανικών αντιπαλοτήτων και των δυσκολιών που είχαν οι δύο χώρες να συμφωνήσουν για τις στρατιωτικές ανάγκες τους.

Έτσι, το Παρίσι και το Βερολίνο υπέγραψαν μπροστά στις κάμερες ένα πρωτόκολλο συμφωνίας για την κατανομή του βάρους εργασίας στο 50-50 μεταξύ των βιομηχανιών των δύο χωρών. H συμφωνία αυτή είχε γίνει από τον περασμένο Μάρτιο, όπως είχε γράψει και το Onalert.gr, ωστόσο σήμερα επισημοποιήθηκε με την υπογραφή του επίσημου εγγράφου από τους δύο υπουργούς.

«Στην αρχή του προγράμματος υπήρχε ένα όραμα. Ανάμεσα στο όραμα και στην υλοποίηση πέρασε προφανώς πολύς χρόνος και προσπάθεια όμως η σημερινή υπογραφή είναι πραγματικά ένα ορόσημο», δήλωσε ο Μπόρις Πιστόριους.

Χρηματοδοτούμενο εξίσου από το Παρίσι και το Βερολίνο και υπό γερμανική διεύθυνση, το πρόγραμμα αυτό πραγματοποιείτο αρχικά υπό την KNDS, οντότητα που δημιουργήθηκε γι΄αυτόν τον σκοπό από τη γαλλική Nexter, κατασκευάστρια του άρματος Leclerc και τη γερμανική KMW, που κατασκευάζει το Leopard 2. H εισδοχή σε αυτό το 2019 της γερμανικής Rheinmetall αποσταθεροποίησε το οικοδόμημα και τον προβλεπόμενο καταμερισμό των εργασιών μεταξύ των βιομηχανιών.

Προκειμένου να ξεπεραστεί το μπλοκάρισμα, «χρειάστηκε να κατανεμηθούν οι επιχειρησιακές ανάγκες των δύο στρατών ξηράς», οι οποίες εγκρίθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, εξήγησε ο Σεμπαστάν Λεκορνί.

Η συμφωνία που υπογράφτηκε σήμερα ορίζει τη βιομηχανία που θα είναι υπεύθυνη για τον κάθε έναν από τους οκτώ πυλώνες ανάπτυξης: πλατφόρμες, πυργίσκος και κανόνι, πυρά (πύραυλοι, κατευθυνόμενα όπλα), επικοινωνίες και «νέφος» μάχης, προσομοίωση, προστασία, υποδομές.

Η ευθύνη για ορισμένους πυλώνες θα μοιράζεται ανάμεσα στις βιομηχανίες, κυρίως για τον πυργίσκο και το κανόνι. Τα δύο υπουργεία δεν αναφέρθηκαν λεπτομερώς στην κατανομή των εργασιών μεταξύ τους.

Τώρα αρχίζει η φάση των διαπραγματεύσεων με τις βιομηχανίες προκειμένου να αναπτυχθεί ένα σύστημα επίδειξης του MGCS, ένα είδος προ-πιλοτικού μοντέλου.

MGCS

«Ο σκοπός είναι να έχουμε τα συμβόλαια στο τέλος του έτους. είναι πολύ φιλόδοξος», σύμφωνα με τον Μπόρις Πιστόριους.

Περισσότερο από ένα παραδοσιακό άρμα μάχης, το MGCS είναι ένα «σύστημα των συστημάτων»: ένα άρμα μάχης που θα συνοδεύεται από άλλα οχήματα, επανδρωμένα ή μη, που θα περιλαμβάνει σημαντικές τεχνολογικές καινοτομίες (τεχνητή νοημοσύνη, drones προστασίας του άρματος, λέιζερ…)

Για τον Σεμπαστιάν Λεκορνί, «δεν είναι το άρμα του μέλλοντος αλλά το μέλλον του άρματος (…) είμαστε οι πρώτες χώρες που ασχολούνται με αυτήν την εποχή 2040 στον τομέα των τεθωρακισμένων οχημάτων».

Με πληροφορίες από: AFP, Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες αρχείου Reuters

Tags: MGCSΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣΓΑΛΛΙΑΓΕΡΜΑΝΙΑ

Related Posts

ΗΠΑ - Καναδάς
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

05/12/2025 - 09:08
SPIKE NLOS - όπλα - δόγμα αποτροπής
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

05/12/2025 - 05:03
ΚΙΜΩΝ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

04/12/2025 - 20:00

Διαβάστε Επίσης

Γερμανία: Πέρασε από την Μπούντεσταγκ η νομοθεσία για τη στρατιωτική θητεία – Ποιες αλλαγές προβλέπει

Πολεμικό Ναυτικό: Τελετές ορκωμοσίας ναυτών με την Δ’ ΕΣΣΟ 2025 [pics]

Συμμετοχή αρχηγού ΓΕΣ στο 11ο Forum of Commanders of European Land Forces στη Σουηδία

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα, με την πρωτοβουλία της Πενταμερούς, επιδιώκει να καθιερώσει τη θέση της ως πυλώνας σταθερότητας

Κρεμλίνο στηρίζει Γουίτκοφ: Δηλώνει έτοιμο να συνεχίσει να εργάζεται με την παρούσα αμερικανική ομάδα

Κυβέρνηση Τραμπ: Αναπροσαρμόζει «την αμυντική στρατηγική» των ΗΠΑ και «βλέπει» πολιτισμική εξάλειψη της Ευρώπης

«Πεισματική βλακεία»: Αιχμηρό σχόλιο του απεσταλμένου του Πούτιν εναντίον του καγκελαρίου Μερτς

Γαλλία: Άνοιξε πυρ εναντίον drones πάνω από τη βάση των υποβρυχίων της γαλλικής δύναμης αποτροπής

Top News

Κακοκαιρία Byron: «Πνίγηκε» στα νερά και τις λάσπες πάλι το Θριάσιο - Αποκαλυπτικές εικόνες

Το Netflix εξαγοράζει τη Warner Bros για 82,7 δισ. δολ - Mega deal στην ψυχαγωγία και το streaming

Η efood υποσχέθηκε bonus σε όσους κάνουν delivery εν μέσω της σφοδρής καταιγίδας - Μετά τον σάλο σταμάτησε τη διανομή

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί τα σοκολατάκια «Kinder Μιx 3D pop-up»: «Δεν είναι εμφανείς οι αλλεργιόνες ουσίες»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert