MH-139: Συμβόλαιο μαμούθ για τον αντικαταστάτη των UH-1N «Huey» της Αμερικανικής ΠΑ – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

 Στην Boeing δόθηκε τελικά το συμβόλαιο μαμούθ, ύψους 2,38 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά νέων ελικοπτέρων MH-139, τα οποία θα κλιθούν να αντικαταστήσουν το γηρασμένο στόλο των UH-1N «Huey» της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF), σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNN.

Το συμβόλαιο αυτό εντάσσεται στην προσπάθεια αντικατάστασης των ελικοπτέρων UH-1N “Huey” που χρονολογούνται από την περίοδο του Πολέμου στο Βιετνάμ, και τα οποία εκτελούν καθήκοντα ασφάλειας στις εγκαταστάσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων των ΗΠΑ (ICBM).

Το συμβόλαιο προβλέπει την αγορά 84 ελικοπτέρων MH-139 από την Boeing για την αντικατάσταση των ελικοπτέρων UH-1N «Huey».

“Το νέο ελικόπτερο θα είναι ένα σημαντικό εργαλείο για το προσωπικό που έχει αναλάβει την φύλαξη και την επιτήρηση των εγκαταστάσεων που διαθέτουν διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους στο έδαφος των ΗΠΑ,” ανέφερε η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, ανακοινώνοντας το πρώτο μέρος υλοποίησης του συμβολαίου.

Το MH-139 είναι η στρατιωτική έκδοση του ελικοπτέρου Leonardo AW139, ενώ αποτελεί προϊόν κοινής ανάπτυξης μεταξύ των εταιριών Boeing και Leonardo.


To MH-139

Η παραγωγή των ελικοπτέρων MH-139 θα γίνει στην Φιλαδέλφεια της αμερικανικής πολιτείας Πενσιλβάνια.

“Είμαστε ευγνώμονες στην εμπιστοσύνη που δείχνει η πολεμική αεροπορία στην ομάδα ανάπτυξης του ελικοπτέρου MH-139,” ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ντέιβιντ Κούπερσμιθ, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του αρμοδίου τμήματος παραγωγής της Boeing (Boeing Vertical Lift).

Η παράδοση του πρώτου επιχειρησιακού ελικοπτέρου MH-139 αναμένεται να γίνει εντός του οικονομικού έτους 2021, σύμφωνα με την USAF.

Από την άλλη μεριά, τα ελικόπτερα τύπου Huey εισήλθαν σε υπηρεσία το 1970, ενώ η αντικατάστασή τους, αποτελεί ένα κεντρικό πολιτικό θέμα για τα μέλη του Κογκρέσου, από την Μοντάνα, το Γουαϊόμινγκ, αλλά και την Βόρεια Ντακότα. Στις πολιτείες αυτές υπάρχουν εγκαταστάσεις ασφαλείας των ΗΠΑ, όπου κι έχουν αναπτυχθεί βαλλιστικοί πύραυλοι.


To UH-1N «Huey»

Τον περασμένο Μάρτιο, έξι γερουσιαστές έγραψαν επιστολή προς την υπουργό Αεροπορίας των ΗΠΑ Χέδερ Γουίλσον, ώστε να επιταχυνθεί η προμήθεια των ελικοπτέρων.

“Σε μία περίοδο κατά την οποία το έθνος μας αναβαθμίζει το πυρηνικό μας οπλοστάσιο υπό τις κλιμακούμενες παγκόσμιες απειλές, η καθυστέρηση απόκτησης νέων επιπρόσθετων συστημάτων ασφαλείας των πυραυλικών μας εγκαταστάσεων, δεν μπορεί να συνεχιστεί,” ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια επιστολή.

Μεγάλοι χαμένοι του διαγωνισμού το HH-60U της Lockheed Martin και το ανακατασκευασμένο UH-60 της Sierra Nevada.

Δείτε βίντεο με τις δυνατότητες του MH-139:

Πηγή CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ